Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Magnar Lund Bergo, Ågot Valle og Karin Andersen om tiltak for å hindre at mennesker rekrutteres til avhengighet av automatspill

Innhold

Til Stortinget

Pengespill omsetter for i overkant av 20 mrd. kroner pr. år i Norge. Automatspill utgjør ca. 8 mrd. kroner av dette. Norge er ekstremt liberalt i forhold til pengespill. Begrunnelsen for etablering av spill/gambling er ofte penger til gode formål. Viktige aktører i Norge er Norsk Tipping, Røde Kors, Redd Barna og Redningsselskapet, samt ulike idrettslag.

Etter frislippet på 1990-tallet og eksplosjonen i spilleomsetning begynner nå problemene knyttet til spill å vise seg. I januar 2002 kom Hans Olav Fekjær med boka «Spillegalskap - vår nye landeplage». Denne gir en grundig innføring i de fleste problemstillinger rundt spillproblematikk. Mest problemskapende og klar «versting» i forbindelse med spill er automatene.

Det er mer enn 20 000 automater i Norge. Det er mer enn i Danmark og Sverige til sammen. Netto går ca. 7 pst. av omsetningen (ca. 600 mill. kroner) til gode formål. Utenom de humanitære organisasjonene er også en del kommersielle aktører i markedet. Størst av disse er Norsk Lotteridrift (sveitsisk eier) som importerer/eier en stor del av automatene.

Automatene tar sedler, noen til og med 500-kronersedler. På de hissigste automatene kan en tape 500 kroner på 75 sekunder. Automatene er plassert over alt: butikker, bensinstasjoner, kafeer, stasjoner, venterom, Narvesen etc. Automatene er i særklasse det spill som raskest og oftest fører til avhengighet.

Fagfolk regner med at det finnes «noen titusener» spilleavhengige i Norge i dag. Psykiateren Fekjær mener det nå er flere spilleavhengige enn narkomane i landet. Hver spilleavhengig rammer 5-10 personer rundt seg (familie, jobb, venner etc.). Dype tragedier følger i spilleavhengighetens kjølvann. Fagfolk og media kan fortelle om oppløste hjem, skilsmisse, selvmord og underslag. Den innførte 18-årsgrensen ser ut til å ha hatt liten effekt for å hindre rekruttering av ungdom til spillene.

Det trengs en ny politikk på dette området. Antall automatspill må drastisk reduseres og aggressiviteten dempes. Det må utarbeides en ordning med merking av automater som opplyser om odds/vinnersjanser, samt kontakttelefon til AG (Anonyme Gamblere). Flere av de humanitære organisasjonene har nå meldt fra om at de ikke ønsker å motta automatspillpenger. Det må utvikles en dialog med de humanitære organisasjonene med sikte på å finne nye inntektskilder. Men det er selvsagt en stor utfordring for disse å finne nye inntektskilder/tilpasse aktiviteten. Sosialistisk Venstreparti tar med dette til orde for at «vi andre» må vise solidaritet med de som rammes av spilleavhengigheten.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber Regjeringen drastisk redusere antallet tillatelser til spilleautomater.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag med sikte på å drastisk redusere innsats og gevinst i spilleautomater.

  • 3. Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag med sikte på å begrense tilgangen til spilleautomater. De bør kun plasseres i robuste voksenmiljøer (puber, restauranter).

5. februar 2002