Forslag fra stortingsrepresentant Karl-Anton Swensen om tiltak for å gjøre det lettere å drive fangst på kystsel og å øke fangstkvotene på kystsel i de områdene der kystselen utgjør en trussel mot det økologiske mangfoldet og den økologiske balansen i naturen

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I de senere årene har det vært en sterk vekst i selstammene langs kysten. Denne økningen har ikke bare gått ut over fiskeressursene og inntjeningen til fiskerinæringen, men også ført til en økologisk ubalanse i kystsonen.

Det er ennå ikke presentert et faglig anslag over størrelsen på kystselstammene, men det er nå ingen som hevder at kystselstammene er truet. Problemet har tvert om vært at anslagene har vist seg å være altfor små, og at man derfor ikke har tatt tilbørlig hensyn til andre arter i det økologiske systemet langs kysten. Det har særlig blitt pekt på sammenhengen mellom veksten av antall sjøpattedyr og utbredelsen av kveis på fisk og reduksjonen av steinbit og andre botnfisker som spiser bl.a. kråkeboller. Dette har igjen ført til at kråkebollene har nedbeitet tareskogen langs kysten, noe som har ført til at yngelen har mistet sin oppvekstbiotop.

Det er derfor helt nødvendig å få startet en bærekraftig fangst på kystselen både av omsyn til den økologiske balansen i kystsonen og i forhold til fiskerinæringen og andre kystnæringer. Det er problem i mange fangstområder at man ikke har fått nok kvalifiserte fangstmenn til å delta i fangsten. Jegerne og fangstmennene har pekt på at man må få en praktisk og økonomisk ordning som gjør det mulig å få til en salgsordning av både kjøtt og skinn. Det er bl.a. vist til at for å få selge selkjøtt må både kjøttet og avlivningen være kontrollert av veterinær. En slik ordning gjør det i realiteten umulig å få etablert et lokalt marked for salg av selkjøtt, til tross for kjøttets svært gode ernæringsmessige kvaliteter. Alternativet må være å innføre tilskuddsordning eller kompensasjonsordning som tilsvarer kostnadene med veterinærprøvene.

Det er også et problem at mange av de områdene der kystselen er en stor trussel mot det økologiske mangfoldet, har liten eller ingen bosetning som kan delta i fangsten. Dette har ført til at mange har tatt til orde for at man må få ett eller to skip som utrustes for å drive selfangst og således kan drive fangst langs hele kysten, også på de ubebodde øyene og ytterst i skjærgården.

Det begynner å haste med å finne en fornuftig løsning på problemene med den økende kystselstammen langs hele kysten. Vi ser at selen er blitt et problem selv i Oslofjorden.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen snarest utrede og fremme forslag til løsning av kystselproblemene, og herunder utrede forslag om:

  • 1. å øke fangstkvotene på kystsel

  • 2. å innføre økonomisk tilskudd/kompensasjon på fangst av kystsel i områder der det er vanskeligheter med å rekruttere fangstmenn, som tilsvarer kostnadene ved veterinærprøvene og

  • 3. konsesjonsordning og tilskuddsordning for å utruste moderfartøy for fangst etter kystsel.

8. februar 2002