Forslag fra stortingsrepresentantene Odd Roger Enoksen og Inger S. Enger om minstekrav til magasinfylling i vannkraftverk

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Lav vannstand i kraftmagasinene har ført til at en rekke kraftselskap og analytikere varsler rekordhøye strømpriser for vanlige forbrukere utover vinteren. Kraftselskapene viser til at det har vært en tørr ettersommer og høst. Ferske tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at nedtappede kraftmagasin ikke bare skyldes lite regn. Kraftprodusentene har holdt høy produksjon for å utnytte eksportmulighetene.

Fra januar til september i år er det eksportert 12,6 TWh, mot 3,8 TWh i samme periode i fjor. Eksporten er altså mer enn tredoblet. Kraftprodusentene fortsatte med høy produksjon av kraft i september, trass i at høstregnet har uteblitt og at forbruket innenlands har vært lavt. De produserte 9,5 TWh, mot 7,7 TWh i september i fjor, og eksporterte 1,5 TWh av disse. Samme måned i fjor lå eksporten på en fjerdedel. På denne måten tjener kraftselskapene dobbelt. Først får de eksportinntekter. Samtidig tapper de magasinene til så lavt nivå at det i neste omgang blir argument for kraftig økte strømpriser innenlands. Forbrukerne får dermed unormalt høye strømpriser.

Oppgaver fra Statistisk sentralbyrå viser at Norge nærmer seg rekord i strømeksport i år, samtidig som nedbørsmengdene ligger 30 prosent under gjennomsnittet. (Eksporten nærmer seg rekordnivået det nedbørrike året 2000, som endte med en eksport over hele året på 20 529 GWh. Hele 23,6 prosent av augustproduksjonen forsvant i kablene som går til utlandet. En eksport som innbrakte 345 millioner kroner til kraftprodusentene.)

Det vi nå ser er utilsiktede utslag av det liberaliserte el-markedet. Meningen var at større konkurranse skulle føre til lavere priser. Nå står forbrukerne maktesløse og ser at vannet som skulle bli grunnlag for vinterens kraftforsyning, disponeres for eksport.

Det vil være riktig å innføre bestemmelser som setter grenser for hvor lavt vannmagasiner kan tappes til ulike tider på året. Disse bestemmelsene vil dermed også kunne sette grenser for hvor stor del av vannmagasinene som kan brukes til å produsere kraft for eksport. Slike begrensninger er viktige for å sikre norske forbrukere jevn strømforsyning til forutsigbare priser.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen om å gjennomgå energiloven med sikte på å innføre krav til magasinfylling i vannkraftverk på ulike årstider og dermed regulere mulighetene for eksport strengere enn hittil.

23. oktober 2002