Argumenter for bioenergi

Bruk av biobrensel har mange miljømessige fortrinn. Biobrenslene er fornybare så lenge uttaket ikke overstiger tilveksten av biomasse. Biobrensel er en CO2-nøytral energikilde og bidrar ikke til farlige klimaendringer. Næringsstoffene som frigjøres ved bruk av biobrensel kan resirkuleres til naturen. Bruk av lokalt biobrensel innebærer mindre transportbehov enn fossile brensler. Ifølge Statens forurensningstilsyn (SFT) innebærer de norske forpliktelsene etter Kyoto-protokollen kutt på 12 mill. tonn CO2 i år 2002 i forhold til forventet utvikling. Bioenergi vil erstatte fossilt brennstoff og direkte bidra til at Norge kan oppfylle sine internasjonale forpliktelser.

Produksjon av biobrensel i jordbruket reduserer også nedleggingen av dyrka mark og bidrar til å holde kulturlandskapet åpent. Bioenergi skaper sysselsetting i sysselsettingssvake regioner i innlands-Norge som i dag har avsetningsproblemer på lauvtre- og massevirke.

Bioenergi gir mange arbeidsplasser, mellom 20 og 40 ganger så mange arbeidsplasser per TWh som drift av gasskraftverk. Dette vil være veldig målretta distriktsarbeidsplasser, fordi bioenergi er spesielt aktuelt i Hedmark, Oppland, Nord- og Sør-Trøndelag, og Telemark. En industrialisering av bioenergien kan gi om lag 600-700 arbeidsplasser i hvert av de mest skogrike fylkene.

Bioenergi er en lokal energikilde som vil øke fleksibiliteten og sjølforsyningen i det norske energisystemet. I 2003 importerte Norge 131 000 tonn ved. (http://www.nationen.no/naeringsliv/article852849. ece).

Teknologien for miljøvennlig utnyttelse av bioenergien finnes. Produksjonsteknologien er kjent og konkurransedyktig på pris. Det finnes mange operative anlegg i Norge i dag. Satsing på bioenergi vil derfor kunne bidra til å skape lønnsomme og varige arbeidsplasser basert på bærekraftig utnyttelse av lokale ressurser. Verdiskapningspotensialet i skognæringen er stort, ettersom uttaket av skog i dag er så lite at verdifulle ressurser råtner på rot.

Forslagsstillerne ønsker med dette å sette i gang tiltak for å øke bioenergiproduksjon med 10 TWh innen 2010 og derigjennom skape minst 4 000 nye arbeidsplasser.