Til Stortinget
Fisk er den nest største eksportartikkelen i Norge. I 2002 eksporterte Norge fisk for 27 mrd. kroner, hvorav hvitfisk for drøyt åtte mrd. kroner. Rundt 30 000 personer er direkte sysselsatt innen fiskeri (2001), i tillegg kommer rundt 25 000 sysselsatte i underleverandørbedrifter (Kilde: Fiskeridirektoratet, Marin sektor - muligheter og trusler for kyst-Norge, Arbeidsnotat, 2003).
Figur: Direkte sysselsatte i fiskerinæringa i Norge 2001.
Fiskerinæringa har møtt store utfordringer de siste åra. Dette illustreres ved at inntektene fra eksport av hvitfisk de to siste åra falt med over 2 mrd. kroner. En kan hevde at norsk fiskeforedling taper terreng fordi den ikke har utviklet lønnsomme nisjer og spesialiteter som kan forsvare norsk kostnadsnivå, samtidig som den heller ikke er automatisert nok til å konkurrere med lavkostland.
Derfor er det behov for tiltak som kan bidra til høyere verdiskaping innenfor næringa. Et verdiskapingsprogram for fiskerinæringa kan bli et godt virkemiddel for å ta tak i de konkrete utfordringene som norsk foredlingsindustri samlet står overfor, og utvikle kystsamfunnene i en mer positiv retning enn i dag. Behovet for økt lønnsomhet i lokal verdiskaping av råstoffet er nødvendig for å snu den trenden som næringa opplever.
Det er en uttalt politisk målsetting at norsk fiskerinæring
skal bidra til arbeidsplasser, bosetting, bærekraft og
lønnsomhet. Fiskeressursene langs kysten gir Norge matforsyning,
eksportinntekter og arbeidsplasser. Ressursgrunnlaget har vært
utgangspunktet for ei marin næring som har vært
en viktig inntektskilde for landet som helhet og distriktene spesielt.
I dag ser vi tegn på at dette bildet slår sprekker. Den
viktigste indikatoren er at sysselsettingen går ned. I
løpet av bare de siste tre årene er sysselsettingen
i fiskeindustrien redusert med anslagsvis 15 pst. (Kilde: Fiskeridirektoratet
2003).
Flere årsaker ligger bak denne negative utviklinga.
For en eksportorientert og svært råvareavhengig næring
vil kronekurs, råvaretilfanget og råvarepris være
de mest opplagte variablene å ty til for å forklare
utviklinga. Bildet er imidlertid mer komplisert enn dette, fordi
variablene hver for seg forklarer svingninger og ikke den underliggende
trenden.
Studier peker på at det industrielle fokuset tradisjonelt
har vært knytta til de første leddene i verdikjeden,
dvs. fangst og lett foredling (Kilde: Aslesen m.fl. Studie av innovasjonssystemer
for marine innsatsvarer, STEP rapport R-02/2002). Det blir
hevda at et av de viktigste trekk ved norsk fiskeforedling er at
den er svært råvareorientert, både gjennom
fokus på fangst framfor foredling, samtidig som den industrielle
delen i prosessteknologisk forstand er preget av en samlebåndstenkning,
hvor fabrikker er bygget for jevn råstofftilgang og hurtig,
rutinisert og enkel behandling av råstoff. Den håndverksmessige
kunnskapen om behandling og bearbeiding av fiskekjøtt langs
hele verdikjeden er tilsvarende marginalisert.
Her finner vi derfor dilemmaet: Fiskerinæringa er ikke
spesialisert eller nisjepreget nok til å forsvare de kostnadene
som et høykostland setter. Samtidig er næringa
heller ikke teknologisk avansert nok til at rutineprosesser er tilstrekkelig
lønnsomt. I dag finner enkelte det mer lønnsomt å frakte
fisken for filetering eller bearbeiding i Kina og tilbake til det
europeiske markedet, enn det er å filetere eller bearbeide
i Norge før eventuell eksport.
Tall for 2001 viser at i underkant av 25 pst. av marin forskning
og utvikling på til sammen 1,1 mrd. kroner går
direkte til industriell utvikling. Dette inkluderer områder
som marin- og maritim teknologi knyttet til fangst og høsting,
akvakultur og integrerte transportløsninger, næringsmiddel-
og annen foredlingsindustri basert på marine ressurser
(foredling, prosessteknikk, hygiene, logistikk, kvalitetsstyring, ernæring)
og marked, organisasjon med mer (Kilde: Sundnes og Sarpebakken,
Ressursinnsatsen innenfor marin FoU 2001, NIFU skriftserie nr. 3/2003).
Tabell: Marin forskning og utvikling 2001
| Marine FoU-områder | Totalt
(mill. kroner) | Prosent |
Marin FoU med | Grunnleggende marin biologi | 93,5 | 9 |
primært grunnforsk- | Marin biologisk mangfold | 65,6 | 6 |
ningspreg | Oseanografi, klimaforskning, økologi, miljøtoksikologi,
miljøgifter, eutrofiering | 167,7 | 16 |
| Teknologi for overvåking og estimering
av bestander for marine ressurser | 68,8 | 6 |
| Matematiske og numeriske modeller for marin forskning
| 101,0 | 9 |
| Bioøkonomi, bioøkonomiske
modeller | 3,9 | 0 |
| Akvakultur, kombinasjon av fangst og havbruk
| 189,2 | 17 |
| Marin bioteknologi | 121,5 | 11 |
Marin FoU med primært industrielt
preg | Marin og maritim teknologi knyttet til fangst
og høsting, akvakultur og integrerte transportløsninger
| 81,0 | 8 |
| Næringsmiddel- og annen foredlingsindustri
basert på marine ressurser (foredling, prosessteknikk,
hygiene, logistikk, kvalitetsstyring, ernæring) |
138,2 |
13 |
| Marked, organisasjon, rammebetingelser,
samfunn og politikk, kystsoneforvaltning | 58,1 | 5 |
| Totalt | 1 088,5 | 100 |
For å øke verdiskapinga i Norge er det derfor
nødvendig med politisk satsing. Et verdiskapingsprogram
for fiskerinæringa kan bli et godt virkemiddel for å ta
tak i de konkrete utfordringene som norsk foredlingsindustri samlet
står overfor, og utvikle kystsamfunnene i en mer positiv
retning enn i dag. Et verdiskapingsprogram for fiskerinæringa
bør ta utgangspunkt i tre hovedutfordringer:
I større grad enn i dag må det gjøres
en innsats for økt verdiskaping gjennom å få til økt
bearbeiding av råvarer lokalt. Et formål med et
verdiskapingsprogram bør være å frambringe
nisjeprodukter og merverdi gjennom å satse på innovasjon,
kvalitetsutvikling og mangfold på matområdet,
og derigjennom bidra til høyere verdiskaping både
innenfor produksjon og foredling.
I dag eksisterer det et verdiskapingsprogram for matproduksjon
retta mot landbruket som kan brukes som utgangspunkt når
det gjelder omfang og tidsperspektiv for en slik satsing. Ved å etablere
et separat verdiskapingsprogram for fiskerinæringa, kan
en ta med seg en del av de gode erfaringene som hittil er gjort
i verdiskapingsprogrammet for landbruk. På samme måte
som verdiskapingsprogrammet for landbruket, kan utvikling av spesialiserte
matvarer av høy kvalitet basert på norske mattradisjoner
og lokale/regionale matspesialiteter, være en
riktig hovedinnfallsvinkel i et verdiskapingsprogram for fiskerinæringa.
Mange peker på at innenlandsmarkedet for fiskeprodukter
er underutviklet. Dette vil være særlig interessant
i forhold til kvalitetssatsinga. I tillegg vil økt utnytting
av biprodukter være et område som spesielt bør
utvikles.
Transport av rund fisk fra Norge til Kina for rutinebearbeiding
før fiskeproduktet sendes tilbake til det europeiske markedet,
er ei uheldig utvikling. Det forringer produktets kvalitet, det øker
presset på norske lønninger og arbeidsforhold,
samt at denne transporten er svært lite gunstig for miljøet.
Det andre formålet med et verdiskapingsprogram for fiskerinæringa
må derfor være å utvikle større
lønnsomhet i de bedriftene som i dag i hovedsak baserer
seg på rutinepreget foredling og filetering.
Et mulig utfall vil være et ytterligere press på norske
lønninger for å utligne de lave lønningene
i Kina. Dette har vært en del av strategien fram til nå.
På kort sikt vil dette kunne redde noen norske arbeidsplasser, men
det vil være en midlertidig løsning. Norsk prisnivå og
levestandard vil på sikt gjøre dette til en presset
situasjon for ansatte i filetindustrien. Vi ser i dag at lønningene
og arbeidsforholdene allerede er svake sammenliknet med andre industrisysselsatte
i Norge. En mer framtidsretta løsning vil være å arbeide
for å utvikle større nøyaktighet og lønnsomhet
i den automatiske fileteringen, for å beholde større
deler av verdiskapinga lokalt.
Teknologiske tiltak som øker norsk konkurranseevne på rutineproduksjon
bør stimuleres i sterkere grad. Dette vil medføre
at større del av verdiskapinga vil skje lokalt, samtidig
som det vil kunne skape flere norske arbeidsplasser i leverandørindustrien.
De viktigste kompetansemiljøene på automatisering
er Stiftelsen for Industriell og Teknisk Forskning (SINTEF) i Trondheim
og Fiskeriforskning i Tromsø.
Et verdiskapingsprogram bør ikke bare fokusere på foredlingsleddet,
men ha et mest mulig helhetlig perspektiv på produksjonen.
Programmet bør derfor omfavne hele fiskerisektoren, deriblant
fiske og fangst, utstyrsleverandører, mottak, foredling,
transport, forskningsinstitutter, utdanningsinstitusjoner, eksport
og engros, konsummarked inkludert hoteller og butikkjeder.
Spesielt bør et verdiskapingsprogram for fiskeindustrien
etablere en kobling mot nedstrømssida; distribusjon, markedsføring
og markedsundersøkelser, framfor en for ensidig vekt på utelukkende
forskningsdrevet produktutvikling. Erfaringene fra landbruksprogrammet
tilsier at dette er områder som ikke må undervurderes
(Kilde: Døving m.fl: Følgeevaluering av Verdiskapingsprogrammet
for matproduksjon, SNF-rapport 50/2002).
Et verdiskapingsprogram for fiskerinæringa må også ta
hensyn til de særegenheter som preger fiskerisektoren,
som er basert på råvarer som er betinget fornybare.
Bærekraftsprinsippet skal ligge til grunn, og dette betinger
at økologiske hensyn må legge absolutte rammer
for hvilke tiltak som skal finansieres. Utvikling av store fileteringsanlegg
som forutsetter konstant tilgang av risikabelt store mengder råstoff, slik
det finnes eksempler på i dag, vil ikke være i
tråd med intensjonen i programmet.
Programmet bør organisatorisk sortere under Innovasjon
Norge, men bindes sammen med aktiviteter som skjer i Norges forskningsråd.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen fremme forslag i statsbudsjettet for
2005 om å etablere et verdiskapingsprogram for fiskerinæringa.
28. april 2004