Representantforslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik og Siv Jensen om å sørge for rea­lisering av sykehotell ved Radiumhospitalet/Montebello

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:107 (2007-2008)
  • Dato: 30.04.2008
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det vises til saksbehandlingen knyttet til bygging av nytt sykehotell ved Radiumhospitalet/Montebello, og styret i Rikshospitalets vedtak av 28. april 2008, der det vedtas å avslutte prosjektet. Forslagsstillerne viser til at prosjektet allerede har betydelige påløpte kostnader, og at det er inngått avtale med utbygger.

Fra Rikshospitalets styresak nr. 22/2007, som ble behandlet 28. februar 2008, refereres følgende:

"Styret er fortsatt av den mening at et sykehotell på Radiumhospitalet er riktig og viktig å få på plass, både ut fra hensynet til kvalitet, service og logistikk i pasientbehandlingen og ut fra målsetningen om økonomisk effektivitet".

Det vises videre til styresak 5/2008 der beregnet sengekapasitet, som en følge av nye prosjekter, blir beskrevet. Det fastslås at det for året 2010 vil være 170 nye plasser dersom prosjektene blir realisert.

Det refereres videre fra samme sak, vedrørende kapasitet:

"Kun et hotell i Bærum oppga at de kunne stille den etterspurte kapasitet til disposisjon. Kostnadene med denne ordningen vil imidlertid bli betydelig. De laveste tilbudene ligger på ca 1300,- for rom/frokost. I tillegg kommer kostnader til transport frem og tilbake. Til gjengjeld er det anslått at de tilsvarende kostnadene for drift av egen kapasitet vil være om lag 790 kroner per rom per døgn. Dersom Rikshospitalet må sende 100 pasienter til ekstern overnatting hver natt vil det slik prisene på hotellrom er gi en årlig merkostnad i størrelsen 15 millioner kroner."

Innstillingen til vedtak til styremøte 15. januar 2008 lyder som følger:

"Styret mener at et sykehotell på Radiumhospitalet er den beste løsningen for å dekke behovet for overnattingskapasitet. Hotellet understøtter en ønsket utvikling i virksomheten og vil fra det tas i bruk bidra til bedre kvalitet, service og logistikk i pasientbehandlingen og gi bedre økonomisk effektivitet på kort og lang sikt.

Styret viser til investeringssøknaden som er sendt Helse Sør-Øst for å få oppført bygget og gir sin tilslutning til en finansiering/realisering av bygget etter en av de tre mulighetene som er omtalt i saksdokumentene."

Forslagsstillerne viser til at det vil være svært samfunnsøkonomisk lønnsomt å realisere et sykehotell i tilknytning til Radiumhospitalet/Montebello. Det vises i denne sammenheng til at man får en årlig samfunnsøkonomisk gevinst i størrelsesorden 15 mill. kroner, dersom man realiserer sykehotellet. I tillegg vil dette sikre at pasienter med kreftdiagnoser, og andre, vil få et trygt og godt tilbud i nærheten av behandlingsstedet. Det er, slik forslagsstillerne ser det, langt fra en optimal løsning å kjøpe hotellplasser ved andre hoteller der pasientene ikke har de samme trygge omgivelsene.

Forslagsstillerne er kjent med at en rekke private tilbydere ønsker å stå for realiseringen av et nytt sykehotell i tilknytning til Radiumhospitalet/Montebello. Det anmodes derfor om at Stortinget ber Regjeringen om umiddelbart å sørge for å åpne for at private tilbydere kan stå for realiseringen av et nytt sykehotell, som er til det beste for pasientene og samfunnet for øvrig.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen sørge for realisering av sykehotell ved Radiumhospitalet/Montebello, ved at det åpnes for at private utbyggere kan stå for prosjektet.

30. april 2008