Søk

Bakgrunn

I mange boligområder i Groruddalen er grøntarealer et veldig knapt gode. Dalen har omfattende områder som går med til trafikk og store veisystemer. Befolkningen er avhengig av at samfunnet for øvrig støtter arbeidet med å ta vare på de grønne lungene i dalen.

Gode lokalsamfunn trenger de områdene der unger kan leke, der man får puste og får ro. Områder der det er rikt plante- og dyreliv. Slike områder brukes av skoler og barnehager, av eldre og av barn. Bredtvet er nettopp et sånt område, det eneste virkelige grøntdraget for tusenvis av innbyggere på Veitvet og Kalbakken, som omkranser Bredtvet.

Lokalbefolkningen har ingenting å utsette på dagens fengselsdrift i området. Kvinnefengselet er del av lokalmiljøet, og en viktig arbeidsplass i dalen. Selv om fengselet er omfattende, er det likevel avgrenset, har en åpen utforming og sikrer at det fortsatt er store grønt- og skogsområder rundt.

Norge trenger oppgradert høysikkerhetsfengsel, både for å ivareta samfunnets behov, for å sikre verdige soningsforhold og for å ivareta trygge forhold for de ansatte i fengslene. Derfor er det gjennomført en prosess for å sikre den fengselskapasiteten som trengs.

I vurderingen av plassering lå nærmere 80 tomter først på bordet, i og rundt Oslo. Da befaringene skulle skje, var nesten alle tomtene tatt bort. Justis- og beredskapsdepartementet har selv vært med på befaring på 8 tomter, samtlige på østkanten.

Til sist falt valget på grøntområdet på Bredtvet. Planen spiser opp dette viktige grøntområdet, som er en slags oase for de tusenvis av menneskene som bor på Kalbakken og Veitvet. Det eneste sammenhengende grøntområdet man har, mellom Trondheimsveien og Østre Aker vei. En lunge, et friområde og hardt tiltrengt gode for alle som bor der, som også har mye dyreliv.

Bredtvet har allerede et kvinnefengsel som befolkningen lever godt med, og som ikke ødelegger et helt avgjørende viktig grøntområde for befolkningen. En oppgradering og fortsettelse av dette er velkommen.

Områdene det er snakk om, har svært mange familier med veldig lav inntekt. Den nyeste informasjonen sier at mer enn en tredel av barna på Veitvet er i familier som lever under fattigdomsgrensa. Mange er såkalt «trangbodd», de bor i leiligheter som er for små sammenlignet med antall familiemedlemmer. Samtidig er dette veldig fine områder å vokse opp i, fulle av viktig foreningsliv, idrettslag og veldig mange som står på hver dag for å sikre alle ungene gode muligheter. Forslaget om å utvide fengselet på Bredtvet er en trussel mot denne gode utviklingen.

Det kan heller ikke være sånn at alt som tar plass, som ødelegger grøntområder og gir dårligere boforhold, skal legges til østkanten. Samfunnet må legge store ressurser i at noen av landets fattigste områder får gode levevilkår og gode muligheter for alle som bor der. Ved å legge Bredtvet under betong, og med høye murer, ødelegger man mulighetene for god utvikling og friske og sunne liv for en befolkning som har mer enn nok med to store, støyende og forurensende veier rett i nabolaget.

Naturvernforbundet i Groruddalen har sendt et brev til justiskomiteen og til justis- og beredskapsministeren som beskriver denne situasjonen godt:

«Naturvernforbundet er opptatt av å bevare alle grønne lunger og områder i Groruddalen til vern for vegetasjon og dyreliv, og fordi grønne lunger tilfører livskvalitet til befolkningen gjennom mulighet for rekreasjon. Vi reagerer derfor kraftig negativt på forslaget fra regjeringen som vil bygge ut fengselet og ta store deler av friområdet rundt Bredtvet fengsel. Bydel Bjerke er inne i en kraftig fortetnings- og utbyggingsfase, og er den bydelen som vokser raskest i Oslo. Vi trenger derfor de grøntområdene vi har igjen, mer enn tidligere.

De grønne lungene er svært verdifulle av flere årsaker. De blir færre og trenger av den grunn et særlig vern. Naturinngrepene er uopprettelige dersom man først bygger ut. Natur bygges ned bit for bit. Hver deregulering kan virke som en liten sak, men på verdensbasis er 75 prosent av alle landområder betydelig omdannet. I området ved Bredtvet finner vi en unik bjørkeskog med et variert dyreliv, og ut i fra et byøkologisk perspektiv er det å verne grøntområder i nærmiljøet viktig for å bevare samspillet mellom mennesker og natur.

Bredtvet område ligger langs Trondheimsveien og grenser både mot bydel Grorud og bydel Bjerke. Som et eksempel har delbydelen Veitvet/Sletteløkka en befolkning på cirka 6 500. De fleste bor i blokk, og mange har Trondheimsveien som nærmeste nabo. Standarden på boforhold og levekår på Veitvet/Sletteløkka er under gjennomsnittet av resten av bydel Bjerke og de fleste andre steder i Oslo.

Å bygge fengsel i et område der hvor barnefamiliene er mange, rådyrfamilier allerede har sine hjem og lever side om side med fugler, ekorn, grevling, og rev som også er observert, vil være et tap for både dyr og mennesker. Å bygge fengsel i et område der folk går tur, plukker bringebær på sensommeren, observerer rådyr i vill fart gjennom skogen, vil forringe denne delen av Groruddalen og ta fra oss et unikt rekreasjonsområde.

Vi som bor her, erfarer at Bredtvetskogen gir kvalitet til bomiljøet vårt. Om noe skal gjøres i området må det være å øke tilgjengeligheten med gode stier inn til området heller enn å bygge det ned og gjøre det mindre tilgjengelig for lek og turaktivitet. Vi ber derfor innstendig om at justisministeren tenker helhetlig rundt konsekvensene av å bygge fengsel og reverserer planene.»

Folk på Veitvet og Kalbakken er glade i friområdene sine. Det har man ikke råd til å ødelegge.