Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Løse forslag til saken

Ot.prp. nr. 6 (1998-99), Innst. O. nr. 30 (1998-99), beslutning. O. nr. 40 (1998-99)

  • Forslag fremmet under debatt og vedtak i odelstinget

    Forslag nr. 2 fra Valle, Ågot på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Forslag til endring i vedtak til midlertidig lov om begrenset innsyn i overvåkingspolitiets arkiver og registre (innsynsloven).


    § 1 Rett til innsyn første ledd skal lyde:

    Norsk borger eller person hjemmehørende i Norge har, hvis ikke annet følger av loven her, rett til innsyn i opplysning om vedkommende som er registrert i overvåkingspolitiets arkiver og registre. For opplysninger som er registrert etter 18. april 1988, gjelder innsynsretten likevel bare når
    a) innhentingen, registreringen eller bruken av opplysningen manglet i gjeldende lov, forskrift eller instruks, eller
    b) innhentingen av opplysninger er skjedd ved telefonkontroll besluttet av retten, og det etter en vurdering av de nå tilgjengelige dokumenter kan synes tvilsomt om vilkårene for å foreta telefonkontroll var oppfylt.


    § 2 Unntak fra innsynsretten skal lyde:

    Det skal ikke gis innsyn i et dokument eller en opplysning i et dokument når slikt innsyn kan skade forholdet til en fremmed stat, rikets sikkerhet eller når personvernmessige hensyn tilsier at det gjøres unntak fra innsynsretten. Innsyn skal alltid nektes hvis slikt innsyn vil gi kjennskap til kilder eller navn på tjenestemenn i overvåkingspolitiet, navn på dommere i telefonkontrollsaker, kan skade forholdet til samarbeidende tjenester, forutsatt at disse tjenester etter en fornyet vurdering motsetter seg innsyn, eller for øvrig gi kjennskap til overvåkingspolitiets lovlige metoder på en måte som kan hindre gjennomføringen av overvåkingstjenestens oppgaver.

    Det skal gis delvis innsyn i et dokument hvis det kan gis på en slik måte at opplysninger av den ovennevnte art skjermes fra innsyn.


    "§ 3 Rett til erstatning nytt annet ledd skal lyde:

    I særlige tilfelle kan erstatning ytes med beløp ut over kr. 100.000.-

    Annet ledd blir tredje ledd.
    Tredje ledd blir fjerde ledd.


    § 4 Behandlingsorgan skal lyde:

    Stortinget oppnevner et organ til å behandle søknader om innsyn og erstatning. Organet skal bestå av leder og to medlemmer, alle med personlig stedfortreder. Stortinget ansetter et sekretariatet til å forberede sakene for organet.


    § 5 Klagenemnd skal lyde:

    Stortinget oppnevner en klagenemnd til å behandle klage på behandlingsorganets vedtak. Klagenemnda skal bestå av en leder og to medlemmer, alle med personlig stedfortreder.


    § 9 Krav til søknad om erstatning annet ledd skal lyde:

    Begjæringen må fremsettes for behandlingsorganet innen 6 måneder etter at søkeren mottok vedtak om rett til innsyn.

    Nytt tredje ledd skal lyde:

    Søkeren har etter anmodning krav på advokatbistand bekostet av det offentlige, med godtgjørelse etter salærinstruksen.


    § 11 Klage nytt tredje ledd skal lyde:

    Søkeren har etter anmodning krav på advokatbistand bekostet av det offentlige, med godtgjørelse etter salærinstruksen.

    Forslag nr. 3 fra Valle, Ågot på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som gir den som er gitt innsyn etter innsynsloven rett til å kreve makulering/sletting av uriktige eller ulovlig innhentede opplysninger. Den som er gitt innsyn, der det er innhentet uriktige eller ulovlige opplysninger, kan på visse vilkår gi tillatelse til at materiale blir arkivert av historiske årsaker.