Skriftlig spørsmål fra Ulf Isak Leirstein (FrP) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1641 (2017-2018)
Innlevert: 23.05.2018
Sendt: 23.05.2018
Besvart: 28.05.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Ulf Isak Leirstein (Uav)

Spørsmål

Ulf Isak Leirstein (FrP): I et gitt tilfelle har en statlig organisasjon fått aksept for å foreta en utleggsforretning eller arrest overfor en privatperson eller firma, grunnet økonomisk mislighold.
Kan staten opprettholde sin utleggsforretning/arrest etter at det samlede gjeldsbeløpet som var lagt til grunn er innfridd av skyldner?

Begrunnelse

Det forekommer at statlige institusjoner mener seg feilaktig behandlet og ført bak lyset av enkeltpersoner eller firmaer økonomisk. I slike tilfeller finnes det ulike måter å sørge for å ivareta statens/utlåners interesser. Man kan foreta en arrest eller i andre tilfeller en utleggsforretning. Hjemmel for slike tiltak finnes. Det som likevel er prinsipielt interessant, er om staten kan opprettholde sitt krav etter at skyldner har betalt inn det beløp som var lagt til grunn for utleggsforretningen eller arresten. Dersom det forefinnes en slik hjemmel, vil det være spennende å høre hva den har sitt opphav i. Hvis det ikke finnes et slikt juridisk grunnlag, klargjør det samtidig statens spilleregler.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Dersom et utlegg er falt bort, plikter saksøkeren skriftlig å gi avkall på sin rett etter utlegget, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 7-27. Utlegg kan falle bort ved at kravet det er gitt utlegg for, oppfylles. Namsmannen skal også på begjæring treffe beslutning om opphevelse av utlegget dersom kravet som er sikret ved utlegg, er dekket eller opphørt på annen måte, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 7-28. Denne bestemmelsen får praktisk betydning dersom utleggshaveren ikke avgir frivillig erklæring etter § 7-27.
Er det besluttet arrest, vil arresten falle bort uten opphevelse når saksøkte oppfyller pengekravet eller det faller bort på annen måte, jf. tvisteloven § 33-10 første ledd bokstav d. Det samme gjelder om saksøkte rettskraftig er frifunnet for kravet. Dersom
arresten er falt bort, plikter saksøkeren skriftlig å gi avkall på sin rett etter arresten, og saksøkte kan kreve at retten treffer avgjørelse om at arresten er falt bort, jf. § 33-10 tredje ledd.