Skriftlig spørsmål fra Arild Grande (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:956 (2020-2021)
Innlevert: 15.01.2021
Sendt: 15.01.2021
Besvart: 25.01.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Arild Grande (A)

Spørsmål

Arild Grande (A): Statsministeren oppfordret nylig permitterte arbeidstakere til å se etter ny jobb.
Hvordan vil statsråden sikre at permitterte arbeidstakere som sier opp sin stilling for å ta annet arbeid ikke risikerer 18 ukers ventetid for dagpenger dersom de igjen blir permitterte eller ledige?

Begrunnelse

Adresseavisen publiserte mandag 11.01 en artikkel om en ansatt i utelivsbransjen i Trondheim som er ilagt forlenget ventetid for dagpenger fordi hun sa opp sin faste stilling som hun var permittert fra for å ta to nye deltidsstillinger. Da hun senere ble permittert på nytt ble hun ilagt forlenget ventetid for dagpenger fra Nav. Begrunnelsen ser ut til å være at hun har sagt opp den tidligere jobben uten det Nav anser som rimelig grunn.
Slik regelverket praktiseres i dag skal man ikke ilegges forlenget ventetid for dagpenger dersom «arbeidssøkeren selv sier opp fordi vedkommende har avtale om å begynne i et annet arbeid som etter en samlet vurdering fremstår som minst like sikkert.» Personen som er nevnt i Adresseavisens artikkel sa opp en heltidsstilling, der vedkommende var permittert, for å ta to deltidsstillinger der hun faktisk kunne jobbe. Arbeidsstedet der denne personen opprinnelig var ansatt i fulltidsstilling har siden hun sa opp blitt lagt ned.
Det fremstår som meget urimelig at en arbeidstaker skal risikere å ilegges forlenget ventetid for dagpenger fordi vedkommende har forsøkt å skaffe seg arbeid heller enn å forbli permittert.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Ansvaret for vedtak i dagpengesaker er lagt til Arbeids- og velferdsetaten, og jeg kan derfor ikke kommentere den konkrete saken som det vises til i begrunnelsen for spørsmålet.
Dagpenger under arbeidsløshet er en inntektssikringsordning i en midlertidig periode for personer som har mistet inntekt på grunn av arbeidsledighet, fram til de er tilbake i arbeid igjen. Dagpengene er derfor innrettet slik at arbeid alltid skal være førstevalget. Arbeidsløse som på ulike måter selv har forårsaket ledigheten, kan av den grunn ilegges sanksjoner i form av forlenget ventetid for dagpenger i starten av en stønadsperiode, og tidsbegrenset bortfall av dagpengene i stønadsperioden.
Det er viktig å opprettholde insentivene i dagpengeordningen til å beholde og å ta inntektsgivende arbeid. En dagpengesøker som innenfor de siste seks månedene før vedtakstidspunktet – uten rimelig grunn – har sagt opp eller sluttet i et arbeidsforhold, vil dermed etter folketrygdloven § 4-10 gis en forlenget ventetid på 18 uker. Om det i den enkelte sak foreligger en rimelig grunn for å si opp, vil måtte vurderes konkret ut fra en helhetsvurdering av alle fakta i den aktuelle saken, og situasjonen i arbeidsmarkedet på tidspunktet.
Det vil eksempelvis kunne foreligge en rimelig grunn dersom dagpengesøkeren har sagt opp for å gå over i en annen jobb som etter en samlet vurdering fremstår som minst like sikker som det arbeidet vedkommende hadde fra før, og hensikten med oppsigelsen samtidig er å komme i inntektsgivende arbeid. Den konkrete vurderingen av om det foreligger en slik rimelig grunn, må ses i lys av dagens pandemisituasjon som for mange vil medføre økt usikkerhet. Departementet vil ha dette med i sin videre dialog med Arbeids- og velferdsetaten.