Skriftlig spørsmål fra Arild Grande (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1098 (2020-2021)
Innlevert: 27.01.2021
Sendt: 28.01.2021
Besvart: 05.02.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Arild Grande (A)

Spørsmål

Arild Grande (A): Medfører denne påstanden riktighet og i så fall; hva slags tilsyn innen hvilke bransjer er det som rammes av denne omprioriteringen?

Begrunnelse

Undertegnede er gjort kjent med påstander om at Arbeidstilsynet mangler ressurser og må nedprioritere tilsyn og kontroller fordi de må kanalisere ressurser til oppdraget om å begrense spredning av korona.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Arbeidstilsynet har blitt kraftig styrket siden 2014, med i underkant av 120 millioner kroner. Dette er ressurser til Arbeidstilsynets innsats for et seriøst og sikkert arbeidsliv og bekjempelse av arbeidslivskriminalitet. For 2021 er etaten bevilget en betydelig budsjettstyrking på 42 millioner kroner, til en satsing på et seriøst arbeidsliv. Koronapandemien har store konsekvenser for samfunnet og påvirker arbeidslivet. Innsatsen for et seriøst og sikkert arbeidsliv inkluderer derfor også oppfølging av arbeidsgivers ivaretakelse av arbeidstakernes smittevern.
På bakgrunn av den pågående pandemisituasjonen har Arbeids- og sosialdepartementet gitt Arbeidstilsynet i oppdrag å føre tilsyn med smittevern i arbeidsforhold. Arbeidstilsynet har gitt kontroll med smittevern høyeste prioritet. Samtidig prioriteres også kritiske og alvorlige ulykkestilsyn og alvorlig arbeidslivskriminalitet.
I den situasjonen vi har i landet nå, er vi helt avhengig av at karantene- og smittevernreglene følges. Dette gjelder også for arbeidsforhold og arbeidsplasser. Arbeidstilsynets innsats er viktig i denne sammenheng. Arbeidstilsynet har derfor vridd ressurser for en periode for å prioritere smitteverntilsyn og andre kritiske tilsyn. Det betyr ikke at det ikke samtidig også kontrolleres andre forhold i de tilsyn som Arbeidstilsynet gjennomfører. Det vil imidlertid bety at andre type tilsyn må utsettes for en periode. Vridningen i prioritering endres og tilpasses risikoforholdene.
Arbeidstilsynets årsrapport viser at de siste fem årene er det næringene bygge- og anleggsvirksomhet, overnattings- og serveringsvirksomhet, varehandel og industri som har fått flest tilsyn – med noe forskjellig fordeling mellom årene. Tilsynstallene hittil i år viser at det er de samme næringene som får flest tilsyn også i 2021. Arbeidstilsynet målretter innsatsen mot de næringer og virksomheter der risikoen er størst, og benytter de virkemidler og reaksjoner som vil gi forventet best resultat.