Skriftlig spørsmål fra Geir Pollestad (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1608 (2020-2021)
Innlevert: 11.03.2021
Sendt: 12.03.2021
Besvart: 19.03.2021 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Geir Pollestad (Sp)

Spørsmål

Geir Pollestad (Sp): Bønder over hele landet går nå og lurer på om de skal våge å så/plante for så å risikere å mangle arbeidskraft til stell og høsting av plantene/avlingene. Løsningen vil være å enten sikre nok arbeidskraft eller gi erstatning for tapet. Det er urimelig at hver enkelt bonde må ta denne risikoen.
Vil statsråden oppfordre landets bønder til å så/plante som normalt og samtidig love at staten vil stille opp om det blir mangel på arbeidskraft til innhøstingen?

Begrunnelse

Landbruket er med den forestående våronna inne i en tidskritisk fase, og det må dermed iverksettes flere tiltak for å sikre at bøndene setter i gang med planlagt produksjon. En mulighet er å utvide den eksisterende erstatningsordningen for avlingsskade med en midlertidig bestemmelse som omfatter avlingssvikt som følge av mangel på arbeidskraft.
Jordbruket trenger en avklaring om hvorvidt de skal ta sjansen på å få den arbeidskraften som trengs for å få gjennomført arbeidet gjennom vekstsesongen og ikke minst i innhøstingen, uten å måtte bli økonomisk skadelidende dersom det ikke lar seg gjøre å få høstet eller omsatt produktene. Det er behov for tiltak for å stimulere tilgjengelig arbeidskraft i det norske arbeidsmarkedet, men dette vil sannsynligvis ikke være nok til å dekke behovet for sesongarbeidskraft i norsk grønt-, frukt- og bærproduksjon.
I mars 2020 gjorde Stortinget følgende vedtak ved behandling av innst. 216 S (2019–2020):

«Stortinget ber regjeringen i samarbeid med næringen vurdere å gjennomføre tiltak som stimulerer til økt norsk plantebasert matproduksjon og selvforsyning i inneværende år. Staten må herunder vurdere å stille med garantier slik at næringen ikke blir økonomisk skadelidende ved eventuell overproduksjon av enkelte planteprodukter.»

«Stortinget ber regjeringen, sammen med partene i arbeidslivet, sikre nok arbeidskraft til jordbruket slik at matforsyningen og beredskapen for befolkningen sikres. Det forutsettes at man sikrer ordnede lønns- og arbeidsforhold innen landbruket.»

I etterkant av vedtaket inngikk regjeringen en avtale med jordbruket om bl.a. forskriftsendringer slik at det kunne gis erstatning til foretak som ikke kunne høste avling som følge av mangel på arbeidskraft på grunn av restriksjoner i flyten av arbeidskraft forårsaket av koronaepidemien og at det kunne gis erstatning for uhøstede volumer på rot av frukt, bær, grønnsaker og poteter. Endringen gjaldt kun for vekstsesongen 2020.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Jeg vil oppfordre norske bønder til å følge sine planer og produsere det de kan av produkter som norske forbrukere etterspør. Regjeringen gjør det som står i vår makt for å bidra til at tilgang på arbeidskraft skal bli så normal som mulig innenfor de rammene som smittevernet tillater. Jeg har et berettiget håp om at vaksinering og andre tiltak bidrar til at vi snart ser slutten på pandemien, og at innhøstingen i jordbruket vil ha tilgang på tilstrekkelig og nødvendig arbeidskraft.
Jeg har nylig mottatt en forespørsel fra jordbrukets organisasjoner om mulig videreføring av ordningen med risikobegrensing for mangel på arbeidskraft i ordningen med tilskudd ved avlingssvikt. Saken er til vurdering i departementet og jeg vil ta stilling til forespørselen så raskt som mulig.
Regjeringen har vedtatt å etablere en dokumentasjonsordning for grøntnæringen ved behov for utenlandsk arbeidskraft. Landbruksdirektoratet administrerer ordningen og den iverksettes i dag. Dokumentasjonsordningen gir en kvalitetssikring som vil være god bistand til grensemyndigheten som fører kontroll med innreise, og den vil gi et godt grunnlag for å vurdere om de strenge reglene for å kunne gi unntak fra innreiserestriksjonene er oppfylt.
Det er svært bra at mange bønder forsøker å gjøre seg mindre avhengig av sesongarbeidere fra andre land. Regjeringen har lagt forholdene til rette for mer bruk av norsk arbeidskraft ved å videreføre bestemmelsen som gjør det mer lønnsomt for permitterte å ta jobb i jordbruket.
Godt og solid arbeid i hele matkjeden i fjor gjorde at matforsyningen har vist seg robust også i denne krisen. Store deler av sektoren har fått økte inntekter fordi omsetningen økte, prisene gikk opp og viktige kostnadsposter gikk ned. Folk kjøper mer norsk mat.
Norske bønder og andre næringsdrivende innenfor jordbrukssektoren har det siste året vist imponerende innsats og tilpasningsevne. Det er den viktigste ressursen vi har for å opprettholde norsk produksjon gjennom den vanskelig situasjonen vi alle står i.