Skriftlig spørsmål fra Gisle Meininger Saudland (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1462 (2022-2023)
Innlevert: 22.02.2023
Sendt: 23.02.2023
Besvart: 03.03.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Gisle Meininger Saudland (FrP)

Spørsmål

Gisle Meininger Saudland (FrP): Hvor lenge vil statsråden se på at funksjoner og oppgaver på Flekkefjord sykehus plukkes fra hverandre før hun reagerer?

Begrunnelse

Situasjonen for norske sykehus er kritisk. Sykehusøkonomien er presset og det er store rekrutteringsutfordringer. Statsråden uttalte selv i januar at sykehusene må prioritere hardt i året som kommer, og det kan virke som Sørlandet sykehus har tatt statsråden på ordet og foreslår nå å legge ned kjøkkenet på Flekkefjord sykehus (og Arendal) og sentralisere det til Kristiansand. Sykehusledelsen ønsker å gå fra dagens «kok-server» løsning hvor mat lages lokalt til en «kok-kjøl» modell hvor maten kjøles ned, blir pasteurisert, får seks til syv ukers holdbarhet og dermed kan serveres mange uker etter produksjon (!)
For folk flest oppfattes dette som å gå til en fjordlandløsning.
Uforståelig nok så er grunnen til forslaget om å legge ned kjøkkenet i Flekkefjord at kjøkkenfasilitetene ved Sørlandet sykehus Kristiansand er utdatert. Med andre ord så må man legge ned kjøkkendrift i Flekkefjord for å kunne investere i nytt kjøkken på sykehuset i Kristiansand. Undertegnede ønsker gode kjøkkenfasiliteter på alle tre sykehus i Agder men det kan ikke være slik at behovet til ett sykehus til stadighet må gå utover et annet.
Flekkefjord sykehus er allerede under press med blant annet rekrutteringsutfordringer (som jeg har utfordret statsråden på tidligere) og ikke minst tendensiøse oppslag hvor kvaliteten urettmessig blir trukket i tvil. For Flekkefjord sykehus og ikke minst for lokalbefolkningen som bruker Flekkefjord sykehus så framstår det som dypt urettferdig.
Undertegnede har tatt opp behovet for å beholde Flekkefjord sykehus med fullverdige funksjoner flere ganger men ser at både små og store oppgaver blir forsøkt plukket bort eller til stadighet debatteres. Jeg vil utfordre statsråden på å være tydelig i sin styringsdialog med helse sør-øst og Sørlandet sykehus at Flekkefjord sykehus skal bestå som et fullverdig lokalsykehus.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg vil vise til mitt svar den 29.09.22 til representanten Saudland på spørsmål nr. 2942 om Flekkefjord sykehus. Når det gjelder kjøkkendriften på Flekkefjord sykehus så opplyser Helse Sør-Øst RHF og Sørlandet sykehus HF følgende:

«Sørlandet sykehus har i dag 3 produksjonskjøkken, ett ved hver somatisk lokalisasjon. Det er bygningsmessige utdaterte kjøkkenfasiliteter ved alle tre lokasjoner og det vil være behov for betydelige investeringer knyttet til å oppgradere disse. Mattilsynet har ved flere anledninger påpekt behov for utbedringer av kjøkkenfasilitetene, men det er ikke kommet konkrete avvik eller krav. En oppgradering av kjøkken vil være en kostbar investering, og det er nødvendig å vurdere alternative modeller for Sørlandet Sykehus sin fremtidige kjøkkendrift.
Det ble våren 2022 igangsatt en konseptfase hvor man har utredet fremtidens kjøkkenløsning ved Sørlandet sykehus HF. Disse konseptene spenner fra dagens drift, til ett produksjonskjøkken i helseregionen, eksternt innkjøp av all mat, og til sist en hybrid løsning med produksjonskjøkken og innkjøp av mat.
Tillitsvalgte og brukere har vært aktive bidragsytere i arbeidet. Evaluering i etterkant av konseptfasen har gitt gode tilbakemeldinger til prosess og involvering fra prosjektledelse.
I januar 2023 vedtok administrerende direktør videre utredning av en løsning med felles produksjonskjøkken for varmmat for hele helseforetaket og overgang fra kok-server til kok-kjøl.
Det ligger ikke føringer i dette konseptet for nedleggelse av kjøkkendrift ved noen av de somatiske sykehusene i helseforetaket. Dette konseptet svarer i størst grad ut mål og forventede gevinster i mandatet, optimaliserer personalressurser og gir høyest årlig innsparing. Prosjektet har vurdert at et felles produksjonskjøkken kan ligge ved sykehusene både i Arendal og Kristiansand.»