Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2056 (2023-2024)
Innlevert: 15.05.2024
Sendt: 16.05.2024
Besvart: 24.05.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Kan statsråden fortelle hvor mange pågående saker som omfattes av instruks GI-03/2024 som kom 8. mai 2024?

Begrunnelse

Det vises til instruks GI-03/2024 som ble sendt av Justis- og beredskapsdepartementet den 8. mai 2024 til Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE). Det bes om svar på hvor mange pågående saker som omfattes av instruksen slik den er formulert på nåværende tidspunkt.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg oppfatter spørsmålet fra representanten Drevland Lund som et spørsmål om hvor mange av de sakene som er til behandling som vil ende med en annen reaksjon enn utvisning som følge av instruks GI-03/2024, som ble gitt til UDI 8. mai i år.
Instruksen fastsetter en hovedregel om at det i en avgrenset kategori av saker som gjelder utvisning av foreldre med barn i Norge, skal benyttes krav om tilleggstid for permanent oppholdstillatelse i stedet for utvisning. For at sakene skal omfattes av instruksen, stilles det blant annet vilkår til både det forutgående og det forventede fremtidige familielivet mellom forelder og barn. Det aktuelle punktet i instruksen er videre avgrenset til å gjelde tilfeller hvor det er uoverstigelige hindringer mot å videreføre familielivet i den aktuelle forelderens hjemland, og det er fastsatt at det ut fra skjønnsmessige vurderinger fortsatt kan være grunnlag for utvisning i visse situasjoner.
Instruksen inneholder videre en føring om at det også kan være grunnlag for å legge større vekt på om forelderen er spesielt godt integrert, enn hva tilfellet har vært i praksis fram til nå.
Det følger av dette at det ikke kan avklares i forkant hvor mange av de sakene som nå er til behandling som vil få et annet resultat som følge av instruksen, eller hvor mange saker dette vil gjelde i løpet av året.
For å gi et bilde av hva slags omfang den relevante saksporteføljen kan tenkes å ha, viser jeg imidlertid til at UDI i 2023 registrerte om lag 135 behandlede saker om utvisning på grunn av brudd på utlendingsloven, som gjaldt en forelder med barn i Norge. I om lag halvparten av sakene er det registrert vedtak om utvisning, mens den andre halvparten av sakene endte med «ikke-utvisning». Jeg legger til grunn at det i løpet av høsten 2024 vil foreligge statistikkmateriale som kan gi grunnlag for å si noe mer om hvilken innvirkning instruksen eventuelt har hatt på den andelsmessige fordelingen mellom avgjørelser om utvisning og ikke-utvisning.
Som det er henvist til i instruksen, arbeides det med et forslag til forskriftsendringer (som også vil være forpliktende for UNE). Forslaget vil bli sendt på offentlig høring, med sikte på vedtakelse og ikraftsetting innen den fristen som er fastsatt i Stortingets anmodningsvedtak, og som er i løpet av 2024. Når høringssvarene foreligger vil det være naturlig for departementet å innhente erfaringer og statistikk fra etatene om hvilken virkning instruksen har hatt.
Jeg bemerker for øvrig at selv om GI-03/2024 kun retter seg til UDI, har UNE fått instruks (GI-04/2024) om å utsette iverksettingen av saker som faller inn under kriterier som stort sett svarer til instruksen til UDI. Også de erfaringene som gjøres fra UNEs side i denne oppfølgingen, vil være relevante for departementets arbeid til høsten med å fastsette en endelig forskrift og få denne på plass i løpet av året.