Skriftlig spørsmål fra Åshild Bruun-Gundersen (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1846 (2019-2020)
Innlevert: 08.06.2020
Sendt: 08.06.2020
Besvart: 15.06.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Åshild Bruun-Gundersen (FrP)

Spørsmål

Åshild Bruun-Gundersen (FrP): Mener statsråden det er bedre å bruke skattebetalernes penger på tiltakspakker, enn å la butikker ha åpent på søndager og på den måte øke omsetningen?

Begrunnelse

Sommeren i år kommer til å bli annerledes på mange måter, og mange av oss vil i år velge å feriere på ulike plasser i landet. Dette både fordi det av smittehensyn vil være vanskelig å gjøre noe annet, men også fordi mange nordmenn har et ønske og et behov for å støtte opp om lokalt næringsliv som har hatt problemer de siste månedene. Spørsmålsstiller reagerer derfor på at butikker blir nektet å ha søndagsåpent om sommeren, særlig i år hvor mange små bedrifter er avhengig av å få mulighet til dette for å få omsetning nok til at de overlever.
Fylkesmannen i Agder har avslått søknader om søndagsåpne butikker i Arendal sentrum i juli. Begrunnelsen er at Arendal ikke innfrir kriteriene for å få dispensasjon, fordi omsetningen er stor nok hele året, og dermed ikke avhengig av inntekter fra turistbasert handel i sesong. Spørsmålsstiller reagerer på dette vedtaket, og ønsker et svar fra statsråden på hvordan det kan være bedre å behandle tiltakspakke etter tiltakspakke for næringslivet, men ikke la næringslivet få holde åpent på søndager på sommeren, som er et mye enklere tiltak og som burde være enkelt å få på plass. Spørsmålsstiller mener dette vil være et virkefullt tiltak for næringsliv over hele landet.
Spørsmålsstiller er kjent med at disse bestemmelsene ligger under kommunaldepartementets ansvarsområde, men ber likevel næringsministeren svare på om statsråden ser at næringslivets interesser i denne spesielle situasjonen er så tungtveiende at statsråden vil ta initiativ til å la alle butikker ha åpent på søndager denne sommeren, dersom næringslivet selv ønsker det.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Hele næringslivet er berørt av koronautbruddet med store konsekvenser for mange av virksomhetene. Smitteverntiltak medførte at noen virksomheter måtte stenge ned for en periode. Etterspørselen har falt vesentlig som følge av at befolkningen har blitt rådet til å holde seg hjemme, og det har gjort situasjonen svært vanskelig for mange. Det er iverksatt en rekke tiltakspakker overfor næringslivet for å hjelpe virksomhetene som er berørt, gjennom krisen. Tiltakspakkene er ikke innrettet mot enkeltbedrifter, men mot en ekstraordinær krisesituasjon og hele næringslivet.
Representanten Bruun-Gundersen stiller spørsmål ved om det er bedre å bruke skattebetalernes penger på tiltakspakker enn å la butikker ha søndagsåpent.
Hovedregelen i helligdagsfredloven § 5 er at faste utsalgssteder som selger varer til forbrukere, skal holde stengt på helligdager. Fylkesmennene kan gi forskrifter som gir frie åpningstider på såkalte typiske turiststeder. Det er dermed mulig for bedrifter som opplever sesongbasert etterspørsel, å tilpasse åpningstidene, også i den ekstraordinære situasjonen næringslivet nå er inne i.
Utvalget som la fram NOU 2017:17 På ein søndag?, fant at fylkesmennene fram til august 2017 hadde gitt 114 forskrifter om 156 typiske turiststeder i 106 kommuner, se punkt 4.10.5 og 5.5. Av disse ble ti fastsatt i 2017. Antallet har økt noe siden. Fylkesmannen i Agder har nylig behandlet søknader om status som typisk turiststed i Arendal og Brokelandsheia. Den første ble avslått, mens den andre ble innvilget.
Spørsmålet fra stortingsrepresentant Bruun-Gundersen ser ut til å hvile på en forutsetning om at frie åpningstider også på helligdager vil øke omsetningen i varehandelen. I NOU 2017:17 På ein søndag? ble det vurdert om friere åpningstider på helligdager ville gi økt sysselsetting eller økt økonomisk vekst, se punkt 7.3.1. Etter en gjennomgang av nordiske og europeiske erfaringer samt akademisk litteratur konkluderte utvalget med at det "er liten grunn til å vente at liberaliserte opningstider vil gi fleire årsverk eller økonomisk vekst". Sammenhengen mellom en generell liberalisering av åpningstider og økt omsetning synes ut fra dette å være uklar. Det er ikke opplagt at en generell liberalisering av åpningstider vil gjøre det lettere for bedriftene å komme seg igjennom krisen, og en liberalisering kan neppe være en erstatning for de tiltakspakkene som er iverksatt.