Skriftlig spørsmål fra Jenny Klinge (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1495 (2020-2021)
Innlevert: 04.03.2021
Sendt: 04.03.2021
Besvart: 10.03.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Jenny Klinge (Sp)

Spørsmål

Jenny Klinge (Sp): Hvorfor er det ingen grenseoverganger mellom Storlien og Umbukta som er åpne for dagpendlere, noe som vil si at pendling mellom Sverige til store deler Trøndelag og Nordland i praksis er umulig?

Begrunnelse

Regjeringa åpna nylig for at dagpendlere fra Sverige og Finland kan reise inn i Norge for å arbeide. I flere kommuner er svensk arbeidskraft nødvendig både for bedrifter og offentlige tjenester. Lierne kommune er en av arbeidsgiverne som benytter seg av svensk arbeidskraft. Dagpendlere fra Sverige har til vanlig rundt 20-30 km med pendling over grensa. Det nye regimet fører nå til at deres svenske medarbeidere må reise inntil 700 kilometer, noe som i praksis vil si at det er umulig med dagpendling. Norge er som kjent et stort land med store avstander. Mellom Storlien i Trøndelag og Umbukta i Nordland er det ingen åpne grenseoverganger for dagpendlere. Dette tilsvarer omtrent strekninga fra Svinesund til Vauldalen. På sistnevnte strekning er det fem åpne grenseoverganger for pendlere.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Da regjeringen besluttet å åpne for utenlandske dagpendlere fra Sverige og Finland fra 1. mars var det etter smittevernfaglige råd om at denne gruppen måtte underlegges krav til testing, registrering, dokumentasjon og kontroll ved innreise. Dagpendlerne har vært i en vanskelig situasjon siden de nødvendige innstrammingene i innreiserestriksjonene ble innført 29. januar og denne åpningen bedret situasjonen for det store flertallet av denne gruppen.
Grensekontroll på norsk indre Schengen-grense ble innført i mars 2020 for å muliggjøre gjennomføringen av nødvendige innreiserestriksjoner og smittevernregelverket. For å gjøre det praktikabelt å gjennomføre obligatorisk testing på grensen, og for å sørge for tilstrekkelig håndhevelse av innreiserestriksjonene, ble antallet godkjente grensepasseringssteder redusert til 32 fra 18. januar. De godkjente stedene ble besluttet etter analyser av blant annet trafikkmønstre, avstander, forsyningssikkerhet og innspill fra flere sektorer. Belastningen på kommunene som må etablere egne teststasjoner på grenseovergangene og hensiktsmessig disponering av helsepersonell var viktige momenter i denne beslutningen. Vurderingen per i dag er at man ikke vil åpne flere grenseovergangssteder, men at dette kan bli aktuelt på et senere tidspunkt hvis situasjonen endrer seg.