Spørretimespørsmål m.m.

Liste over muntlige spørsmål og spørretimespørsmål fra representantene til statsrådene, spørsmål til presidentskapet og spørsmål ved møtets slutt.

Avgrens utvalget

Finn spørretimespørsmål etter

Rogaland (1 - 20 av 44)

  • Spørretimespørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 08.05.2024

    Til behandling

    Nye tall viser at halvparten av sosialhjelpsmottakerne ikke kan følge myndighetenes kostholdsråd. 45 pst. mangler penger til å kjøpe frukt og grønt, og halvparten har ikke råd til å erstatte utslitte klær. Dette er lommer av absolutt fattigdom i den norske velferdsstaten som vi ikke kan være bekjent av. Forskernes anbefaling i rapporten er klar: Satsene i sosialhjelpen må opp fra dagens nivå, særlig for de som har eldre barn. Har statsråden planer om å følge dette rådet, og kan jeg be om at tida ikke blir brukt på det som alt er gjort?
  • Spørretimespørsmål fra Margret Hagerup (H) til kunnskapsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 02.05.2024

    Til behandling

    Hva vil statsråden gjøre for at det skal være attraktivt å være lærer?
  • Spørretimespørsmål fra Sveinung Stensland (H) til finansministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 02.05.2024

    Til behandling

    Tolletaten står i en kritisk ressurssituasjon. Tolldirektøren skriver i sin situasjonsanalyse at kontroll må prioriteres ned, om ikke etaten styrkes. En nedskalering vil bety færre tollsteder og færre ansatte, samt lavere ambisjoner for beskyttelse av samfunnet. Bare de kriminelle vinner på dette. Vi ser at Norge er et transittland, der kriminelle gjenger utnytter vår svakhet. Haugesund er ett av tollstedene som er truet. Vil statsråden garantere at ingen tollsteder legges ned, ved å sikre mer ressurser til Tolletaten?
  • Spørretimespørsmål fra Sveinung Stensland (H) til justis- og beredskapsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 18.04.2024

    Til behandling

    Under behandlingen av sak om ungdomsstraff i desember 2023 gikk regjeringspartiene sammen med Sosialistisk Venstreparti og stanset en lovendring som ville gi rask oppstart av hurtigspor i domstolen for unge kriminelle. Stortinget ba om sak i løpet av våren 2024, noe statsråden stadfestet i et svar til Stortinget i februar 2024. Tingretten antok dette ville komme på plass innen sommeren, men jeg tror de vil bli skuffet. Saken ble sendt på høring med frist 22. mai 2024. Har statsråden tenkt å fremme sak i løpet av våren og således få på plass et hurtigspor i løpet av året?
  • Muntlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til statsministeren

    Muntlig spørsmål

    Datert: 17.04.2024

    Besvart: 17.04.2024 av statsminister Jonas Gahr Støre

    Om statsministeren sier at partene i landbruket og Trøndelag Arbeidsparti tar feil når de kommer med sitt tallgrunnlag for innteksmålingen, eller om han er villig til å innrømme at regjeringen la fram feil tallgrunnlag
  • Spørretimespørsmål fra Margret Hagerup (H) til kunnskapsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 15.04.2024

    Besvart: 24.04.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

    I Stortingets spørretime 10. april fortsetter kunnskapsministeren å skape usikkerhet for opplæringskontorene. Det er synd, og det skaper unødig merarbeid for mange. Dermed gjentas spørsmålet med håp om en tydelig avklaring. I utkastet som er på høring, står det at en skal kunne gi opplæring under forutsetning av å være godkjent lærebedrift. Det vil innebære at opplæringskontorenes mulighet til å drive opplæring fjernes. Kan statsråden bekrefte at opplæringskontorene skal kunne gi opplæring uten selv å ha produksjon og være godkjent som lærebedrift?
  • Spørretimespørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 11.04.2024

    Spørsmålet er trukket tilbake

    Det er en reell risiko for at EFTA-domstolen konkluderer med at innleiereglene er i strid med EØS-avtalen. Hvordan vil regjeringa slå ring om forbudet mot innleie på byggeplasser i Oslo-regionen og de generelle innstrammingene i innleie av arbeidskraft slik de er vedtatt av Stortinget, dersom domstolen konkluderer med at innleiereglene ikke er forenlige med EØS-avtalen og vikarbyrådirektivet?
  • Muntlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til energiministeren

    Muntlig spørsmål

    Datert: 03.04.2024

    Besvart: 03.04.2024 av energiminister Terje Aasland

    Jeg er helt sikker på at også olje- og energiministeren har lyst til å informere Stortinget i dag, så den muligheten har jeg lyst til å gi ham. I dag er kraftforbruket i Norge på i underkant av 140 TWh, og vi har en kraftproduksjon som ligger rundt 155 TWh. Det gir oss et overskudd på omtrent 15 TWh. Nå er det svært mange aktører som kommer på banen og stadig vekk advarer om at vi nærmer oss et kraftunderskudd i løpet av få år. Årsaken er bl.a. at det en betydelig økning i kraftforbruk, bl.a. som følge av omstilling til nye næringer og elektrifisering, og selvfølgelig et fravær av ny kraftproduksjon. Miljødirektoratet mener at vi vil trenge 34 TWh innen 2030 for å nå klimamålene vi har satt oss. NVE mener at vi kommer til å få et overforbruk på 21 TWh innen 2030, mens DNV GL anslår at forbruket vil øke med hele 44 TWh. Disse framskrivingene innebærer at vi må bygge ut betydelige mengder kraft hvis vi skal unngå kraftunderskudd i 2030. Energikommisjonen anbefalte i sin rapport at målet for økt kraftproduksjon bør være omtrent 40 TWh innen 2030, og 2030 er, som vi vet, kun seks år til. Kan statsråden gi en oversikt over hvordan regjeringen ligger an med den økte kraftproduksjonen innen 2030, og gjerne si litt om hvor mange ekstra terawattimer statsråden ser for seg at Norge vil produsere før 2030?
  • Spørretimespørsmål fra Margret Hagerup (H) til kunnskapsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 03.04.2024

    Besvart: 10.04.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

    Om statsråden kan bekrefte at regjeringen ikke skal frata opplæringskontorene muligheten til å drive opplæring
  • Spørretimespørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til landbruks- og matministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 03.04.2024

    Besvart: 10.04.2024 av landbruks- og matminister Geir Pollestad

    Om hvorfor statsråden tillater Norge Mining å starte gruvedrift på jordbruksjord, på Helleland sør i Rogaland, i en situasjon med krig i Europas kornkammer i Ukraina
  • Muntlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til klima- og miljøministeren

    Muntlig spørsmål

    Datert: 20.03.2024

    Besvart: 20.03.2024 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

    Da EUs energikommisær, Kadri Simson, besøkte Norge nylig, tok hun en helikoptertur sammen med statsråden for å se på norske vannkraftressurser. Der uttalte hun bl.a. at det hastet med at Norge koblet seg på EUs fjerde energimarkedspakke, for norske vannkraftreserver er det største batteriet i Europa. Hun sa i et intervju på Dagsrevyen 7. mars at for å være en del av EUs indre marked og sikre at dette privilegerte samarbeidet vil vare er det noen steg Norge må ta – det har vært store forsinkelser, og det kan få noen konsekvenser. Dette kan lett tolkes som en oppfordring, eller en trussel om man vil. Simson gjorde en tydelig kobling mellom EØS-avtalen og EUs fjerde energimarkedspakke. Hvis vi ikke innfører EUs regelverk som kobler norske vannkraftressurser til EU, kan det få konsekvenser for EØS-avtalen og Norges tilgang til det indre marked. EU er vår viktigste handelspartner. Import fra og eksport til EU-land utgjør omtrent 75 pst. av all norsk handel. Det kan få store konsekvenser for norsk økonomi og næringsliv om vår tilgang til det indre marked, som garanteres gjennom EØS-avtalen, endres eller blir mindre. Nå har statsråden fått klar beskjed fra EU-hold om hva som forventes av Norge – en rask innføring av fjerde energimarkedspakke. Samtidig åpnes det for at Norges valg av framgangsmåte vil kunne påvirke vår privilegerte posisjon i EUs indre marked. Hva er statsrådens vurdering av konsekvensene for EØS-avtalen og Norges deltakelse i EUs indre marked om vi ikke oppfyller EUs forventninger om deltakelse i fjerde energimarkedspakke?
  • Muntlig spørsmål fra Tina Bru (H) til finansministeren

    Muntlig spørsmål

    Datert: 06.03.2024

    Besvart: 06.03.2024 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

    Om finansministeren vil ta sin del av ansvaret for at det ligger an til at vi ikke får bygd ut nok kraft
  • Spørretimespørsmål fra Roy Steffensen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 29.02.2024

    Besvart: 06.03.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

    Om den kraftige økningen i helsekøene fremdeles skyldes fritt behandlingsvalg og underfinansiering av helsetjenestene
  • Spørretimespørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til barne- og familieministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 22.02.2024

    Spørsmålet er trukket tilbake

    Barne- og familiedepartementet sendte 30. oktober 2023 Barnevernsinstitusjonsutvalgets NOU 2023: 24 ut på høring. Utvalget fremmer forslag om kommunalt ansvar for barn på institusjon. Dersom kommunene overtar ansvaret og de får inn elever fra barneverninstitusjoner, må de opprette et fagmiljø på skolen for å ta imot disse elevene. Hvordan tenker statsråden at kommunene skal håndtere og gi et forsvarlig og helsefremmende opplæringstilbud til denne gruppen dersom nevnte forslag blir vedtatt?
  • Muntlig spørsmål fra Margret Hagerup (H) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

    Muntlig spørsmål

    Datert: 31.01.2024

    Besvart: 31.01.2024 av forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel

    Om hvilke tiltak statsråden mener er viktigst for å sørge for at folk får tilgang på kompetanse både i og utenfor arbeidslivet
  • Muntlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til kunnskapsministeren

    Muntlig spørsmål

    Datert: 31.01.2024

    Besvart: 31.01.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

    Om hvorfor statsråden vil la kommunene overstyre barnefamilienes egne valg om hvor de ønsker at ungene skal gå i barnehage
  • Spørretimespørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 31.01.2024

    Besvart: 07.02.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

    Om hvor høy arbeidsledigheten må bli før regjeringen vil gjennomføre tiltak som kan hindre at tusenvis av bygningsarbeidere mister jobben
  • Spørretimespørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 24.01.2024

    Besvart: 31.01.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

    Om statsråden på en enkel og lettfattelig måte kan forklare hvordan den nye minstepensjonen fungerer
  • Spørretimespørsmål fra Ingrid Fiskaa (SV) til utenriksministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 18.01.2024

    Besvart på vegne av: Utenriksministeren

    Besvart: 31.01.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Espen Barth Eide

    Om at Israels brutale krig mot Gaza har eskalert til regionalt nivå og kva Noreg gjer for å roa situasjonen, og om utanriksministeren vil be USA om å besinna seg og tilby bistand til mekling
  • Muntlig spørsmål fra Roy Steffensen (FrP) til finansministeren

    Muntlig spørsmål

    Datert: 17.01.2024

    Besvart: 17.01.2024 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

    Om hvorfor folk flest i Norge nå skal tro på finansministerens budskap om økonomisk forbedring i 2024