5. Internasjonal virksomhet

Nordisk råd vedtok en oppdatert internasjonal strategi under temasesjonen i Reykjavik 15. mars 2023. Strategien definerer rådets overordnede mål på det internasjonale feltet. Tre områder løftes særlig frem: Sikkerhet i Norden og Nordens nærområder, en regelbasert verdensorden og bærekraftig utvikling i Norden og globalt. Rettsstats- og demokratispørsmål har fått stadig større relevans i det nordiske samarbeidet, ikke minst i lys av krigen i Ukraina.

Nordisk råd har et tett samarbeid med en rekke internasjonale, regionale og nasjonale parlamentariske organisasjoner. Det overordnede ansvaret for Nordisk råds internasjonale samarbeid ligger hos presidiet. Stortingets medlemmer i Nordisk råd har deltatt på flere ulike internasjonale møter i løpet av året.

Som presidentskap i Nordisk råd deltok Jorodd Asphjell og Helge Orten på møte med Europaparlamentet i Strasbourg 19.–20. april 2023, hvor tema var krigen i Ukraina, demokrati og menneskerettigheter, grønn omstilling, fremtidens arbeidsmarked og kampen mot antibiotikaresistens. De møtte også generalsekretæren i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) og drøftet felles interesser knyttet til menneskerettigheter, rettsstat og demokrati. Som en oppfølging av møtet deltok Asphjell på PACEs parlamentspresidentkonferanse i Dublin 28.–29. september 2023. Hovedtemaet var demokratisk deltakelse og representasjon i urolige tider. Asphjell vektla inkludering av unge i demokratiske prosesser i sin tale til forsamlingen.

Baltisk forsamling er Nordisk råds nærmeste internasjonale partner. President i Nordisk råd Jorodd Asphjell var blant deltakerne fra Nordisk råd på det årlige møtet med Baltisk forsamling som fant sted i Tallinn 22.–23. september 2023. Møtet omhandlet cybersikkerhet og støtte til demokratiutvikling i medlemslandene i Det østlige partnerskap. På programmet sto også besøk til NATO-senteret for cybersikkerhet. Asphjell deltok også som gjest på Baltisk forsamlings årlige sesjon i Tallinn 23.–24. november 2023, som fant sted under estisk formannskap. Hovedtemaet var støtte til Ukraina og energisikkerhet. Asphjell representerte også Nordisk råd på den samiske parlamentariske konferansen 30.–31. mai 2023 i Sverige.

Nordisk råds visepresident Helge Orten deltok på den 11. Barents parlamentarikerkonferansen, som fant sted i Rovaniemi 25.–27. september 2023. Hovedtema var barentssamarbeidets fremtid i Russlands fravær, grønn omstilling og unges fremtid i regionen.

Nordisk råd har siden 2017 hatt et prøveprosjekt der en rådgiver for EU-spørsmål har vært ansatt i rådets sekretariat. Det ble i 2022 besluttet at prøveprosjektet skulle avvikles ved utgangen av 2023. Europeisk samarbeid er fremdeles høyt prioritert i Nordisk råds internasjonale strategi, men vil fremover finne andre former enn en egen EU-rådgiver.