Vedlegg 5: Brev fra utenrikskomiteen v/Einar Steensnæstil utenriksdepartementet v/Anne Kristin Sydnes, datert 30. november 2000

Vedr. kap 191 i St.prp. nr. 1 Utenriksdeparte- mentet

Jeg viser til telefonsamtale og forståelsen av omtalen i budsjettproposisjonen på side 203 der det heter:

"Til kortsiktig humanitær bistand vil 75 mill. kroner bli frigjort bl.a. ved overføring av langsiktige programmer til andre deler av bistandsbudsjettet."

Jeg kan ikke se at Regjeringen har redegjort nærmere for hvordan beløpet er fordelt på andre kapitler, men har tidligere fått opplyst fra Utenriksdepartementet at tanken er å finansiere virksomheten via regionbevilgningene. Jeg kan imidlertid ikke se at dette er nevnt i budsjettomtalen for noen av regionbevilgningene. Det er også uklart om disse regionbevilgningene gir hjemmel for å finansiere bistand til alle de land som får overføringer gjennom de langsiktige prosjektene som det er varslet skal flyttes ut av kap. 191. For de berørte organisasjonene vil det være av betydning hvorvidt prosjektporteføljen fortsatt skal ligge i Utenriksdepartementet, eller overføres til NORAD. Dette er det ikke redegjort for i proposisjonen.

Jeg vil være takknemlig for en nærmere redegjørelse for disse forholdene.