7.1 Sammendrag fra St.prp. nr. 1 (2001-2002) Gul bok (regjeringen Stoltenberg)

De samlede inntektene og utgiftene for 2001 som Stortinget vedtok ved budsjettbehandlingen høsten 2000, utgjorde henholdsvis 679,4 mrd. kroner og 502,4 mrd. kroner. Inntekter og utgifter fra petroleumsvirksomhet er inkludert mens overføringer til og fra Statens petroleumsfond og lånetransaksjoner er holdt utenom. Statsbudsjettets netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten ble anslått til 189,0 mrd. kroner. Beløpet ble i sin helhet vedtatt overført til Statens petroleumsfond. Korrigert for petroleumsinntekter viste det salderte budsjettet et underskudd på 12,0 mrd. kroner. Dette underskuddet ble dekket ved en overføring fra Statens petroleumsfond. Netto avsetning i petroleumsfondet for 2001 ble dermed anslått til 177,0 mrd. kroner. Inkludert 15,2 mrd. kroner i renter og utbytte ble petroleumsfondets overskudd anslått til 192,2 mrd. kroner.

Anslag på regnskap for 2001 viser nå et oljekorrigert underskudd på 3,8 mrd. kroner, som er 8,2 mrd. kroner lavere enn da budsjettet ble vedtatt av Stortinget i fjor høst. Dette inkluderer 0,5 mrd. kroner i utgifter til pasientbehandling i utlandet som ble bevilget på 2000-budsjettet, men som ble overført til 2001. Samtidig anslås statsbudsjettets netto kontantstrøm fra oljevirksomhet å bli 55,9 mrd. kroner høyere enn forutsatt i saldert budsjett. Inklusive renter og utbytte på 18,4 mrd. kroner forventes nå overskuddet i Statens petroleumsfond å bli 259,5 mrd. kroner i 2001.

Brutto finansieringsbehov ble i saldert budsjett anslått til 61,0 mrd. kroner. Bruttofinansieringsbehovet anslås nå til 56,8 mrd. kroner.

Ved salderingen av budsjettet høsten 2000 samtykket Stortinget i at folketrygdens finansieringsbehov på 54,7 mrd. kroner ble dekket.

Det vil bli fremmet et oppdatert anslag på finansieringsbehovet basert på bevilgningsendringer gjennom året i nysalderingsproposisjonen senere i høst. Tilleggsbevilgninger som er vedtatt hittil i år øker utgiftene under folketrygden med 3,5 mrd. kroner. For 2. halvår legges det til grunn en netto reduksjon i bevilgningene på 0,7 mrd. kroner under folketrygden. Folketrygdens inntekter fra trygdeavgiften og arbeidsgiveravgiften anslås å bli 0,4 mrd. kroner høyere enn lagt til grunn i saldert budsjett. Folketrygdens finansieringsbehov anslås derfor nå til 57,1 mrd. kroner.

Av redegjørelsen foran framgår det at nettoinntektene fra petroleumsvirksomhet anslås å bli 55,9 mrd. kroner høyere enn lagt til grunn i saldert budsjett. Statsbudsjettets netto kontantstrøm skal etter lov om Statens petroleumsfond i sin helhet overføres til fondet. Anslaget for netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomhet ble i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2001 økt med 33,5 mrd. kroner, i hovedsak som følge av et høyere anslag for oljepriser enn i saldert budsjett. Oppdaterte anslag medfører at overføringen til Statens petroleumsfond på kapittel 2800 må økes med ytterligere 22,4 mrd. kroner. Endringen skyldes hovedsakelig salg av andeler i Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE). I Ot.prp. nr. 102 (2000-2001) er det med virkning fra og med inntektsåret 2001 foreslått endring i inntektsføringen til Statens petroleumsfond. Endringen innebærer at petroleumsfondets inntekter også skal inkludere statsbudsjettets finanstransaksjoner knyttet til petroleumsvirksomheten. Salg av aksjer i Statoil ASA innebærer at finansinntekter fra petroleumsvirksomheten blir på 14,2 mrd. kroner i inneværende år. Forslaget om økt overføring til petroleumsfondet vil bli fremmet i nysalderingsproposisjonen.

I henhold til retningslinjene for petroleumsfondet, jf. St.prp. nr. 1. Tillegg nr. 10 (1995-1996), skal det ved framleggelsen av Gul bok for det kommende år vurderes om det er nødvendig å fremme egen proposisjon med forslag til endringer i kap. 5800 Overføring fra fondet, eller om dette kan vente til nysalderingen. Kap. 5800 skal økes hver gang det vedtas svekkelser av budsjettbalansen, f.eks. gjennom tilleggsbevilgninger som ikke dekkes av avsetningen for tilleggsbevilgninger under kapittel 2309. Samlet overføring fra fondet er i saldert budsjett fastsatt til 12,0 mrd. kroner. Redegjørelsen i dette kapitlet viser at det oljekorrigerte underskuddet for 2001 nå anslås til 3,8 mrd. kroner eller 8,2 mrd. kroner lavere enn bevilget beløp. Det er derfor ikke nødvendig å fremme egen proposisjon med forslag om økt tilbakeføring fra Statens petroleumsfond til statskassen på kap. 5800. Det er i anslag på regnskap for 2001 lagt til grunn at anslag på tilleggsbevilgninger som vil bli fremmet i 2. halvår dekkes ved reduserte avsetninger for ymse utgifter. Det er imidlertid fortsatt usikkerhet knyttet til behovet for tilleggsbevilgninger i 2. halvår og dermed også anslaget for det oljekorrigerte underskuddet i 2001. Finansdepartementet vil komme tilbake med oppdaterte anslag for og eventuelle forslag om endrede overføringer fra fondet til statskassen i nysalderingsproposisjonen for 2001.

Det er i proposisjonen redegjort nærmere for statsbudsjettets inntekter, utgifter og finansieringsbehov for inneværende år og for statsregnskapet medregnet folketrygden for 1. halvår 2001.

7.2 Komiteens merknader

Komiteen tar Regjeringens omtale til orientering.