5.1 Opplæring i samfunnskunnskap for religiøse ledere

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener det er behov for å styrke opplæringen i samfunnskunnskap for religiøse ledere som har flyttet til Norge fra utlandet, for å øke deres forståelse av det norske samfunn og grunnlegende verdier som vårt samfunn er bygget på. Opplæringen bør etter disse medlemmers oppfatning avsluttes med en eksamen som må bestås. Disse medlemmer viser til at Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre har stått sammen om dette tidligere og at prosessen med utarbeidelse av dette opplegget er i gang. Disse medlemmer er for øvrig bekymret for at Regjeringen skal trenere saken, slik at vi ikke får det nødvendige fokuset på opplæring av religiøse ledere. På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

"Regjeringen bes prioritere arbeidet med styrket opplæring for religiøse ledere i tråd med anbefalingene i St.meld. nr. 49 (2003-2004) og fremme en konkret sak om dette for Stortinget snarest mulig og senest i statsbudsjettet for 2007."

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, legger til grunn at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget på egnet måte når det gjelder opplæring av religiøse forkynnere.

5.2 Oppfølging av vedtak 460 (2003-2004) Endring av retningslinjene for det individ­rettede boligtilskuddet

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at de nåværende regjeringspartiene har vært med å foreslå at retningslinjene for det individrettede boligtilskuddet skal endres. Tilskuddet skal ikke lenger avskrives, men innfris ved overdragelse til ny eier. Disse medlemmer vil peke på at dette er et forslag som vil ramme de aller svakeste. Disse medlemmer viser til at regjeringen Bondevik II ba om at Stortinget samtykker i at dette vedtaket ikke blir fulgt opp, jf. forslag til vedtak IX i St.prp. nr. 1 (2005-2006), benevnt som vedtak V under tabell 4 foran i innstillingen. Disse medlemmer viser til at alle høringsinstanser, unntatt én, var imot forslaget om å endre retningslinjene for boligtilskuddet. Høringsinstansene ga blant annet uttrykk for at forslaget kan hindre mennesker med nedsatt funksjonsevne fra å gjøre boligkarriere på lik linje med andre grupper. Mottakerne kan også bli stedsbundne i sine nåværende boliger. Endringen kan altså føre til at det som er et meget godt og målrettet tiltak kan ende som en fattigdomsfelle. Disse medlemmer støtter ikke forslaget og mener Regjeringen, istedenfor å spre usikkerhet, kunne tatt en avgjørelse på dette i tileggsproposisjonen, spesielt med slike entydige tilbakemeldinger.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Vedrørende anmodningsvedtak nr. 460 av 14. juni 2004:

Stortinget samtykker i at retningslinjene for det individrettede boligtilskuddet ikke endres."

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at regjeringen Stoltenberg II i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006) varsler at den raskt vil komme tilbake til Stortinget angående denne saken.