Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Erna Solberg og Finn Martin Vallersnes, fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun, fra Senterpartiet, Alf Ivar Samuelsen, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, viser til at de overordnede målene for norsk svalbardpolitikk ligger fast, og er i samsvar med hovedlinjene Stortinget vedtok ved behandlinga av St.meld. nr. 9 (1999-2000).

Komiteen har merket seg at det i budsjettforslaget fra regjeringen Bondevik II ble foreslått å innføre skjermingsmetoden og harmonisere skattesatsene på nærings- og kapitalinntekt og lønn på Svalbard, og at regjeringen Stoltenberg II opprettholder forslaget. Komiteen viser til at en slik harmonisering innebærer at skattesatsen på lønnsinntekter økes fra 8 pst. til 12 pst. Komiteen har videre merket seg at regjeringen Bondevik II igangsatte et arbeid for å gjennomgå skattesystemet på Svalbard. Komiteen forutsetter at lokale myndigheter på Svalbard blir involvert i dette arbeidet, og at virkningene av de vedtatte endringer i skattesystemet for Svalbard belyses nærmere.

Komiteen vil peke på de store utfordringene Store Norske Kulkompani AS står overfor etter at det i juli 2005 brøt ut brann i Svea Nord-gruva. Komiteen har merket seg at Regjeringen vil ha en videre dialog med selskapet om de økonomiske forutsetningene for videre drift.

Komiteen er kjent med at Longyearbyen lokalstyre arbeider med nye arealplaner, herunder plan for havneområdet. Komiteen vil understreke viktigheten av at berørte departementer i samråd med de lokale myndigheter på Svalbard avklarer hvilke eventuelle nasjonale behov som måtte foreligge, og hvordan slike skal ivaretas gjennom planprosessen.

Komiteen er fornøyd med at de akademiske miljøene i Longyearbyen blir samlet i Svalbard Forskningspark, som ferdigstilles høsten 2005. Det er også gledelig at antall studieplasser ved Universitetssentret på Svalbard økes til 125.

Forsknings- og utdanningsvirksomheten på Svalbard har utviklet seg positivt det siste tiåret, og er blitt sentral både i nasjonal og internasjonal sammenheng.

Komiteen ser videre med tilfredshet på at det nye arktiske marinlaboratoriet i Ny-Ålesund har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og at en rekke land allerede har forpliktet seg til å delta i prosjektet.

Komiteen er innforstått med at overføring av Longyearbyen skole til Longyearbyen lokalstyre trenger mer tid, og ikke kan gjennomføres fra 1. januar 2006 som tidligere forutsatt. Komiteenlegger til grunn at overføringen kan gjennomføres fra 1. januar 2007.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til sine merknader om formuesskatt i Budsjett-innst. S. nr. 1 (2005-2006) der det blant annet fremgår at finanskomiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre støtter Samarbeidsregjeringens forslag "om å halvere formuesskatten innen 2007 og at halvparten av denne reduksjonen gjennomføres i 2006. Videre støtter disse medlemmer forslagene om å fjerne trinn 2 og klasse 2 i formuesskatten og å øke bunnfradraget fra 151 000 kroner til 190 000 kroner."

På bakgrunn av dette fremmer disse medlemmer følgende forslag:

"Stortinget slutter seg til Regjeringens forslag til Stortingets skattevedtak for 2006 med følgende endringer:

§ 2 skal lyde:

§ 2 Skatt på formue

Skatt på formue blir utrekna etter desse satsane:

  • a) Personleg skattepliktig og dødsbu:

  • 0,0 pst. av dei første kr 190 000 av stipulert formue

  • 0,9 pst. av det overskytande beløpet.

  • b) Selskap og samanslutning som nemnt i skattelova

  • § 2-36 andre ledd, og som ikkje er friteke for formuesskatteplikt etter skattelova kapittel 2:

  • 0,0 pst. av dei første kr 10 000 av stipulert formue

  • 0,3 pst. av overskytande beløp."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet visert til Regjeringens forslag om økning av skatteprosenten i lønnstrekkordningen på Svalbard fra 8 til 12 prosent, som gir en forventet merinntekt på ca. 13 mill. kroner. Disse medlemmer mener det ikke finnes et godt nok grunnlag for en slik skatteøkning, og derfor foreslår disse medlemmer at skatteøkningen tilbakeføres.