12. Kap. 10. undervisning. grader. eksamen §§ 44-54

       Lovutkastet endrer ikke dagens myndighetsfordeling mht. å fastsette hvilke fagtilbud den enkelte institusjon skal kunne gi. Norgesnettmodellen forutsetter en samlet politikk når det gjelder avgjørelser om hvilke grader, yrkesutdanninger og fag som skal bygges ut, og hvordan tilbud og kapasitet skal fordeles mellom institusjoner og regioner. Sentrale myndigheter avgjør spørsmål som gjelder gradsstruktur, titler, hvilke fagtilbud den enkelte institusjon skal kunne gi, og nasjonale standardkrav mht. fagsammensetning, faglig bredde, fordypning og normert studietid. Rammeplaner for visse yrkesutdanninger fastsettes sentralt. Minst to sensorer ved hver eksamen, hvorav bare en tilknyttet institusjonen, foreslås lovfestet, men med mulighet for unntak.

§ 44. Læringsmiljø

       Komiteen viser til merknader under § 2 for så vidt angår tilrettelegging av studiemiljø og arbeidsforhold for studenter med ulike funksjonshemninger.

       Komiteen vil endre § 44 nr. 3 som regulerer muligheter for unntak for offentlige forelesninger. Komiteen mener at proposisjonen legger opp til en for vidtrekkende fortolkning av unntaksbestemmelsene og vil foreslå en innstramming på dette punkt.

       Komiteen foreslår:

« § 44 nr. 3 annet punktum skal lyde:

       Når forelesningenes art tilsier det, kan styret likevel bestemme at visse forelesninger bare skal være for institusjonens studenter eller visse grupper av studenter. »

§ 45. Grader, yrkesutdanninger og andre utdanningsprogram. Titler

       Komiteen vil til § 45 uttale at det er avgjørende for likeverdigheten mellom de forskjellige utdanninger at det gjennomføres en enhetlig praksis mellom institusjonene mht. bruk av titler og navn på grader. Utdanning på samme felt og nivå må gi rett til bruk av samme tittel uavhengig av hvilken institusjon utdanningen har foregått ved.

§ 48. Godkjenning av grad eller utdanning fra utlandet m.v.

       Komiteen går inn for at det fortsatt skal være mulig å kunne søke om å benytte norske beskyttede titler på utdanning som er tatt i utlandet. De eksisterende nemnder for godkjenning av siviløkonom- og sivilingeniørtittelen bør opprettholdes. Komiteen vil i samsvar med dette foreslå følgende endring i § 48:

« § 48 nr. 1 første punktum skal lyde:

       Den som har grad eller utdanning fra utenlandsk eller norsk institusjon som ikke går inn under denne lov, kan søke institusjon under loven om å få graden eller utdanningen godkjent som del av generell grad eller som jevngod med grad, yrkesutdanning eller annet utdanningsprogram som gis ved institusjonen med hjemmel i § 45.

Nr. 1 annet punktum og nytt tredje punktum skal lyde:

       Departementet kan gi forskrift om godkjenning, og kan for visse typer utdanning opprette nemnder som skal avgjøre hvilke utenlandske læresteders grader m.m. som skal få generell godkjenning. Er nemnd opprettet, er den klageorgan for institusjonens avgjørelse av søknader.

Nytt nr. 2 skal lyde:

       Godkjenning som faglig jevngod med grad fastsatt med hjemmel i § 45 kan gis på grunnlag av enkelteksamener. Ingen av dem behøver å være avlagt ved norsk institusjon.

Nr. 2 blir nr. 3.

Nytt nr. 4 skal lyde:

Godkjenning gir rett til å bruke tittel som er fastsatt for den grad, yrkesutdanning eller annet utdanningsprogram som det er jevnført med. »