5. Komiteens merknader

       Lovforslaget avløser den nåværende overenskomst mellom Forbrukerombudet og Den Norske Reisebransjeforening - « Alminnelige vilkår for selskapsreiser » som bare er forpliktende for medlemmer av Reisebransjeforeningen.

       Komiteen er enig i lovforslaget som innebærer en styrket forbrukerbeskyttelse på reiselivsområdet.

       Komiteen har merket seg at det er et norsk ønske om en forbedring av forbrukerbeskyttelsen, uavhengig av EØS-avtalens forpliktelse til å innarbeide EUs direktiv av 13. juni 1990 i norsk lovgivning.

       Komiteen har også merket seg at de nordiske lands ønske om en felles nordisk lovstruktur og tilpasning til nyere forbrukerlovgivning, er tillagt vekt.

       Komiteen er enig i at den norske loven går noe lenger enn det direktivet krever og at målsettingen om forbrukerbeskyttelse på noen punkter styrkes i forhold til tidligere overenskomst.

       Komiteen ser det som positivt for alle parter at rettsforholdet mellom kunde og en arrangør eller formidler av reiselivstjenester blir klarere.

       Komiteen regner med at en forening som vanligvis organiserer reiseopplegg for foreningens medlemmer, ikke driver tilbud eller salg av pakkereiser som kommer inn under næringsvirksomhet og derved anses som arrangør.

       Komiteen er av den oppfatning at en forening som organiserer turer som distribuerer billetter og i praksis har en koordinerende rolle overfor medlemmene, er å anse som kunde.

       Komiteen har merket seg at loven inneholder kundens rettigheter og plikter både før og etter at pakkereisen er påbegynt. Det gjelder bestemmelser om bl.a. prisavslag, heving og erstatning som følger av mangler, og bestemmelser om kundens reklamasjonsplikt ved mangler.

       Komiteen har merket seg forslaget om omfattende regler for tvisteløsninger. Direktivet har ingen uttrykkelige regler om behandling av tvister, men sier at det bør treffes visse tiltak for å informere forbrukerne og for å behandle klagesaker.

       Komiteen er enig i at dagens nemnd blir videreført i lovforslaget som dermed gir nemndas vedtak retts- og tvangskraft, forutsatt at nemndas vedtekter er godkjent av Kongen.

       Komiteen viser til at Nærings- og energidepartementet vil legge fram et lovforslag om reisegaranti for reisearrangører som gir økonomisk sikkerhet for de reisende.

       Komiteen har merket seg at spørsmålet om hvorvidt loven også skal gjelde for Svalbard og Jan Mayen, avventes.