3. Presiseringer i reglene om pensjon til personer med utenlandsopphold - folketrygdloven § 8-4, § 10-1 og § 10-

Sammendrag

       Uførepensjon beregnes på grunnlag av både faktisk pensjonsopptjening før uføretidspunktet og beregnet framtidig opptjening fram til pensjonsalder. Når uførheten er inntrådt i utlandet, men vedkommende likevel får norsk pensjon etter flytting hit ved unntak fra det vanlige inngangsvilkåret, må man ta stilling til fra hvilket tidspunkt uførepensjon man skal regne den framtidige opptjeningen. Etter gjeldende regler skal siste innflytting til Norge legges til grunn. Dette gjelder også når uførheten er inntrådt her, men før inngangsvilkåret er oppfylt.

       Fra 1. januar 1994 ble inngangsvilkåret for rett til uførepensjon endret fra ett til tre års medlemskap i folketrygden fram til uførheten.

       Det framholdes i proposisjonen at endringen har skapt uklarhet ved beregning av uførepensjon i forbindelse med utenlandsopphold, og at det derfor er nødvendig å presisere fra hvilket tidspunkt antatt framtidig opptjeningstid skal medregnes ved beregning av uførepensjon. Når vedkommende er bosatt i utlandet og ikke er medlem av trygden på uføretidspunktet, foreslås det presisert at siste innflytting til Norge anvendes som utgangspunkt for framtidig medregning av uførepensjon. Presiseringen innebærer at faktisk uførhetstidspunkt legges til grunn i alle tilfelle når uførheten inntrer mens vedkommende er pensjonstrygdet.

       Beregningsreglene for uførepensjon anvendes også ved beregning av etterlattepensjon og attføringsytelser. Presiseringen avklarer derfor tilsvarende uklarhet ved beregning av disse ytelsene.

       Det foreslås videre å presisere kvalifiseringskravet for etterlattepensjon, slik at det uttrykkelig framgår av loven at vilkåret også gjelder for overgangsstønad til etterlatte.

       De foreslåtte endringene vil ikke ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser.

       Komiteen har ingen merknader til forslaget.