4. Endringer i organiseringen av trygdeetaten - folketrygdloven § 13-2, § 13-5 og § 13-13

Sammendrag

       Etter folketrygdloven § 13-2 ledes Rikstrygdeverket av et styre bestående av trygdedirektøren og seks andre medlemmer som oppnevnes av Kongen. To av medlemmene skal representere henholdsvis arbeidstakere og arbeidsgivere. Ett medlem skal ha tilknytning til ytre trygdeetat. Sosial- og helsedepartementet mener at den pliktmessige representasjonen i styret av trygdedirektøren og representanter for arbeidstakere og arbeidsgivere, ikke er formålstjenlig, og at disse bestemmelsene ikke bør videreføres i loven. Styret bør ifølge departementet bestå av syv medlemmer hvorav to oppnevnes etter forslag fra de ansattes organisasjoner, og ellers sikres en bred samfunnsmessig representasjon. Det foreslås at endringen trer i kraft straks. Endringen har ikke økonomiske konsekvenser.

       Etter folketrygdloven § 13-5 første ledd skal det være et eget folketrygdkontor for utenlandssaker med eget styre. Det framholdes at Folketrygdkontoret for utenlandssaker er en integrert del av trygdeetaten underlagt Rikstrygdeverkets instruksjonsmyndighet. For å skape ryddige forhold mellom forvaltningsnivåene ble det i 1983 vedtatt å oppheve ordningen med styrer for de lokale trygdekontorene. Med samme grunnlag mener departementet at tiden er moden for å avvikle styret for Folketrygdkontoret for utenlandssaker. En avvikling av styret for Folketrygdkontoret for utenlandssaker gjør det nødvendig å oppheve folketrygdloven § 13-5 andre og tredje ledd. Funksjonstiden for det nåværende styret utløper 31. desember 1995. Det foreslås at lovendringene trer i kraft 1. januar 1996. Avviklingen av styret har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til at sammensetningen av Rikstrygdeverkets styre tas ut av folketrygdloven. Komiteen er enig i at styret bør bestå av syv medlemmer hvorav to oppnevnes etter forslag fra de ansattes organisasjoner og ellers sikres en bred samfunnsmessig representasjon.

       Komiteen har for øvrig ingen merknader.