2. Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, fra Høyre, lederen, Kristin Krohn Devold og Dag C Weberg, fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie, og fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, viser til at de foreslåtte lovendringene er nødvendige for at Norge skal oppfylle forpliktelsene etter EØS-avtalen. Flertallet er enig i at forskrifter oftest er den beste form for å implementere bestemmelser som er nedfelt i direktiver. Flertallet slutter seg derfor til forslagene om å gi hjemmel for forskrifter.

       Flertallet er enig med Landbruksdepartementet i at husdyrnæringen vil kunne ha nytte av at det blir en økt mulighet til å foreta undersøkelser av helsetilstanden hos husdyr. Selv om det ikke følger direkte av endringene i husdyrlovens § 5, mener flertallet det er riktig at det i forskrifter blir åpnet mulighet for at næringen er med på å dekke utgiftene til undersøkelser av helsetilstanden.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, mener at EØS-avtalen betyr en vesentlig økt risiko for import av smitte, men at det finnes muligheter til å begrense smittefaren dersom norske myndigheter tar i bruk de mulighetene som unntakene gjennom EØS-avtalen gir. Spesielt viktig er det at vi fortsatt har adgang til å opprettholde grensekontroll og karantene for å skjerme oss mot innførsel av sykdommer.

       Disse medlemmene viser til at gjennom EØS-avtalen er ansvaret for å unngå import av smittsomme sykdommer i stor grad flyttet fra et offentlig ansvar over til private aktører. Disse medlemmene mener denne utviklingen er med på å svekke smittevernet i Norge.

       Disse medlemmene ser tendenser til en ytterligere privatisering gjennom enkelte av de lovendringsforslag som departementet foreslår. Disse medlemmene er enig i intensjonen bak ny § 5 annet ledd i husdyrloven, men mener utgiftene i forbindelse med undersøkelser av helsetilstanden hos dyr fortsatt bør dekkes av det offentlige. Disse medlemmene vil av den grunn gå imot forslaget til ny § 5 annet ledd. Av samme grunn vil disse medlemmene gå imot siste setning i ny § 7a, og vil stemme mot begge paragrafene.

       Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti ser de foreslåtte lovendringene som viktige for å ivareta god dyrehelse for norske besetninger og gjennomføring av kvalitetskontroll med landbruksvarer. Dette medlem vil vise til at EØS-avtalen gir hjemmel for å opprettholde grensekontroll og karantene ved innførsel av dyr, og at den generelle regel om ivaretakelse av helse og sikkerhet er nedfelt i avtalen.