1. Innledning

1.1 Sammendrag

       Sosial- og helsedepartementet foreslår i Ot.prp.nr.7 (1996-1997) endringer i lov av 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (alkoholloven) og i enkelte andre lover. Som viktige forslag til lovendringer framholdes:

- Alle typer bevillinger skal gis til den for hvis regning virksomheten drives, enten dette dreier seg om en fysisk eller juridisk person.
- Innføring av krav om at bevillingshaver utpeker en styrer med stedfortreder som er ansvarlig for utøvelsen av salgs- eller skjenkebevillingen.
- Det stilles vandels- og kvalifikasjonskrav til bevillingshaver, styrer og stedfortreder.
- Hensyn som det kan legges vekt på ved tildeling av salgs- eller skjenkebevilling angis i loven.
- Adgangen til å stille vilkår ved tildeling av salgs- og skjenkebevillinger utvides.
- Bestemmelsen om overgangsperiode ved overdragelse og konkurs bortfaller.
- Utvidelse av inndragningsadgangen.
- Adgang for politiet til å stenge et salgs- eller skjenkested.
- Utvidelse av den kommunale bevillingsmyndigheten til å omfatte turist- og høyfjellshoteller.
- Innføring av begrenset klageadgang over kommunale vedtak.
- Definisjonene av vin og brennevin baseres på framstillingsmåten.
- Innføring av en maksimaltid for salg og skjenking.
- Forbudet mot brennevinsskjenking på søn- og helligdager og 1. og 17. mai oppheves, og vin kan skjenkes på innenlandske flyvninger.
- Innføring av forbud mot kjøp av hjemmebrent.
- Innføring av forbud mot utdeling av alkohol til forbruker i markedsføringsøyemed.
- Alkoholservering tillates uten bevilling i bestemte lokaler når de leies ut til privatpersoner for en enkelt bestemt anledning til sluttet selskap.
- Innføring av forbud mot å reklamere for varer med samme merke eller kjennetegn som drikk som inneholder over 2,50 volumprosent alkohol.

       Det redegjøres for at NOU 1995:24 Alkoholpolitikken i endring og en utredning om hensiktsmessigheten av personlige bevillinger på bakgrunn av eier- og driftsformene i næringen har vært på høring sammen med et høringsnotat.

       Det er i 1995 og 1996 levert følgende fire private forslag som berører alkoholloven:

- Dok.nr.8:34 (1994-1995) Forslag fra stortingsrepresentantene Annelise Høegh, Tore A Liltvedt og Siri Frost Sterri om å bedre tilgjengeligheten av lovlig omsatt alkohol og myke opp Vinmonopolets detaljsalg.
- Dok.nr.8:13 (1995-1996) Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om å tillate skjenking av brennevin på søndager, høytidsdager og helligdager.
- Dok.nr.8:30 (1994-1995) Forslag fra stortingsrepresentant Carl I Hagen om lov om endringer i lov av 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (alkoholloven).
- Dok.nr.8:12 (1995-1996) Forslag fra stortingsrepresentantene Anders C Sjaastad og Annelise Høegh om endringer i lov av 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (alkoholloven). (Om å tillate brennevinsskjenking på søndager, alternativt på julaften og nyttårsaften når de faller på en søndag.)

       Hovedinnholdet i dokumentene som inneholder lovforslag ( Dok.nr.8:30 (1994-1995) og Dok.nr.8:12 (1995-1996), er omtalt i sammenheng med proposisjonens forslag om de aktuelle forhold. Det vises ellers til Innst.S.nr.150 (1996-1997).