2. Komiteens generelle merknader

       Komiteen har merket seg et behov for en lov om forbrukerentrepriser. Det finnes ingen alminnelig lov for avtaler om oppføring av bolig i dag, slik det er for kjøp av løsøre, fast eiendom og for håndverkstjenester. Disse lovene dekker områder som grenser opp mot oppføring av bolig. Avtaler om oppføring av bolig er det i utgangspunktet derfor opp til partene å regulere. Dette medfører at rettstilstanden blir usikker. Dog er det utarbeidet flere standardavtaler på området, som det er vanlig å anvende mellom partene.

       Komiteen er enig i at det har vært behov for en regulering av avtaler om oppføring av bolig, særlig for forbrukere. Oppføring av bolig er vanligvis den største investeringen vanlige forbrukere foretar i løpet av livet, og det har stor betydning for den enkeltes økonomi og livssituasjon. En klargjøring av rettstilstanden er derfor ønskelig. Det er videre viktig at loven medfører en balanse i forholdet mellom kontraktspartene. Komiteen støtter derfor at loven blir gjort ufravikelig til fordel for forbruker, og at den regulerer det alt vesentlige av konflikter som kan tenkes å oppstå.

       Komiteen konstaterer at loven vil gi forbrukere økt vern bl.a. gjennom garantistillelser, reklamasjonsfrister og informasjonskrav.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, representanten Roy N Wetterstad og representanten Arne Haukvik vil påpeke at lovforslaget legger opp til skjønnsmessige vurderinger på flere områder. Etter disse medlemmers mening kan dette redusere sikkerheten og klarheten som loven er ment å skape. En utstrakt bruk av skjønnskriterier øker faren for at det oppstår konflikter.

       Komiteens medlem frå Sosialistisk Venstreparti meiner det er ønskeleg med ei viss harmonisering av dei ulike forbrukarlovene. Bustadbyggjing og -kjøp er ei så langsiktig investering at det er naudsynt med serleg forbrukartryggleik - t.d. er det rimeleg å krevja skriftlege avtalar, 10 års reklamasjonsfrist osb.