9. Sikring av personopplysninger

Krav til sikring av registre som ikke er konsesjonspliktige, er nedfelt i forskrift. For konsesjonspliktige personregistre setter Datatilsynet krav til sikkerheten i konsesjonsvilkårene. Datatilsynet har også utarbeidet generelle retningslinjer om informasjonssikkerhet.

I henhold til artikkel 17 i EU-direktivet skal medlemsstatene gi regler om den behandlingsansvarliges plikt til å iverksette tekniske og organisatoriske tiltak for å beskytte personopplysninger.

Utvalget foreslår en regel som pålegger den behandlingsansvarlige et kontinuerlig ansvar for tilstrekkelig sikring av personopplysninger. Eventuelle pålegg om sikringstiltak skal kunne fastsettes av Datatilsynet gjennom enkeltvedtak. Ingen høringsinstanser har hatt innvendinger mot forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen registrerer at EU-direktivet legger opp til at medlemsstatene skal gi regler om den behandlingsansvarliges plikt til å iverksette tiltak for å beskytte personopplysninger. Komiteen slutter seg til forslaget på dette punkt, som gir den behandlingsansvarlige ansvar gjennom tekniske og organisatoriske tiltak for at tilstrekkelig sikring av personopplysninger finner sted. For komiteen er det også viktig at Datatilsynet gjennom enkeltvedtak skal kunne gi pålegg om sikringstiltak, hvis tilsynet finner det nødvendig.

Sammen med bestemmelsen om internkontroll (§ 14) synes komiteen at sikringsbestemmelsen (§ 13) legger et godt grunnlag for ivaretakelse av personvernet.