14.1 Sammendrag

Straffeloven § 214

Bestemmelsen fastsetter at straff for handlinger som rammes av straffeloven §§ 193, 194, 196 og 197 faller bort dersom de som handlingen har funnet sted mellom, inngår ekteskap.

Utvalget foreslår å oppheve straffeloven § 214 som foreldet.

Departementet slutter seg til utvalgets forslag.

Straffeloven § 376

Straffeloven § 376 rammer den som på offentlig sted krenker anstendigheten ved å opptre usømmelig.

Etter utvalgets vurdering er straffeloven § 376 lite aktuell ved siden av straffeloven § 212. Utvalget går derfor inn for å oppheve straffeloven § 376 og inkorporere hovedinnholdet i reglene som forbyr seksuell atferd på offentlig sted.

Departementet er enig i at straffeloven § 376 bør oppheves.

Straffeloven § 377

Straffeloven § 377 rammer utstilling eller forevisning av gjenstander som på offentlig sted støter den alminnelige moraloppfatning. Opprinnelig var tanken at bestemmelsen bl.a. skulle ramme offentlig utstilling av prevensjonsmidler.

Utvalget går inn for å oppheve straffeloven § 377 som foreldet.

Departementet er enig i dette.

Straffeloven § 378

Bestemmelsen setter straff for den som ved ord, tegn eller atferd oppfordrer eller innbyr til seksuell omgang eller handling, dersom dette finner sted på offentlig sted eller på annen måte er egnet til å støte den alminnelige moraloppfatning. Likeledes straffes den som ved offentlig bekjentgjøring søker innledet seksuell omgang eller handling.

Utvalget går inn for at bestemmelsen oppheves. Høringsinstansene har ulike syn på dette.

Departementet går inn for å videreføre de sidene av bestemmelsen som gjelder forbud mot i offentlig kunngjøring å tilby, formidle eller etterspørre prostitusjon, jf. lovutkastet § 202.

Straffeloven § 380

Bestemmelsen har som formål å ramme personer som utsetter noen som står i et underordningsforhold til dem eller hører til vedkommendes hushold, for forhold som kan skade disse personenes sedelighet eller rettskaffenhet, eller unnlater å beskytte dem mot slike forhold.

Utvalget foreslår at bestemmelsen oppheves som foreldet.

Departementet slutter seg til utvalgets forslag.

Straffeloven § 381

§ 381 nr. 1 og 2 forbyr bruk av barn under henholdsvis 16 og 18 år som oppvartere på et sted der det skjenkes alkohol. Nr. 3 rammer bruk av barn under 16 år i offentlige forestillinger uten myndighetenes tillatelse. Nr. 4 setter et forbud mot å få barn under 16 år til å foreta unaturlige eller farlige legemsøvelser i forbindelse med forberedelse til eller gjennomføring av en offentlig forestilling.

Utvalget går inn for å oppheve straffeloven § 381 som foreldet.

Departementet slutter seg til dette.

14.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til sine respektive merknader under pkt. 10.5 og slutter seg for øvrig til departementets synspunkter.