11.1 Merknader til endringer i innskudds­pensjonsloven

Til § 8-4

Det foreslås at henvisningen til tredje ledd i annet punktum endres til § 3-4. Ved en inkurie er det i bestemmelsen vist til § 3-5.

Komiteen slutter seg til dette.

Til § 9-3

Det foreslås inntatt i § 9-3 første ledd ny bokstav d at midler i innskuddsfondet også kan benyttes til å dekke kostnad i medhold av § 14-1 fjerde ledd. Det foreslås også en henvisning i annet ledd til første ledd bokstav d slik at foretaket ikke kan bruke midler i innskuddsfondet til dette formål, med mindre innskuddsfondet fortsatt vil være tilstrekkelig til å sikre dekning for innskudd i henhold til innskuddsplanen for innværende og neste år. Det vises for øvrig til Ot.prp. nr. 42 (2000-2001) Om endring i lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold og i lov om foretakspensjon vedrørende forslag om at § 9-3 bokstav b skal utgå. Dersom dette tidligere fremsatte forslaget blir vedtatt, må henvisningen til bokstav d i lovforslaget her endres til bokstav c.

Komiteen slutter seg til dette og foreslår på bakgrunn av Innst. O. nr. 85 (2000-2001) at det i lovforslaget henvises til bokstav c.

Til § 11-1

Reglene i lovens kapittel 11 bygger på at det sammenslåtte foretaket skal opprette kun én ny pensjonsordning. I nytt annet ledd foreslås det presisert at bestemmelsene i kapitlet ikke er til hinder for at et sammenslått foretak kan ha parallelle pensjonsordninger. Bestemmelsene i §§ 2-10 til og med 2-12 vil gjelde for slike parallelle pensjonsordninger.

Komiteen slutter seg til dette.

Til § 12-1

Det foreslås at henvisningen i annet ledd første punktum endres til § 3-5. Ved en inkurie er det i bestemmelsen vist til § 3-4.

Komiteen slutter seg til dette.

Til § 13-3

Det foreslås at henvisningen i første ledd første punktum endres til § 3-5. Ved en inkurie er det i bestemmelsen vist til § 3-4.

Komiteen slutter seg til dette.

11.2 Merknader til endringer i lov om foretakspensjon

Til § 10-3

Det foreslås inntatt i § 10-3 første ledd ny bokstav f at midler i premiefondet også kan benyttes til å dekke kostnad i medhold av §§ 15-5 syvende ledd og 15-6 fjerde ledd. Det foreslås også en henvisning i annet ledd til første ledd bokstav f slik at foretaket ikke kan bruke midler i premiefondet til dette formål, med mindre premiefondet fortsatt er tilstrekkelig til å sikre at årets premie og premien for neste år blir betalt.

Komiteen slutter seg til dette.

Til § 13-1

Reglene i lovens kapittel 13 bygger på at det sammenslåtte foretaket skal opprette kun én ny pensjonsordning. I nytt annet ledd foreslås det presisert at bestemmelsene i kapitlet ikke er til hinder for at et sammenslått foretak kan ha parallelle pensjonsordninger. Bestemmelsene i § 2-9 til og med § 2-11 vil gjelde for slike parallelle pensjonsordninger.

Komiteen slutter seg til dette.

11.3 Merknader til endringer i skatteloven

Til § 6-46 annet ledd

Komiteen viser til at det i avsnitt III i lovforslaget i proposisjonen var angitt at det skulle tilføyes bokstav e i § 6-46 annet ledd. I departementets brev 16. mai 2001 er dette rettet til bokstav d; lovforslaget er endret i tråd med dette, se også avsnitt 7.3.2.