12. Utvidelse av den militære påtalemyndighets kompetanse

12.1 Sammendrag

Statsadvokaten avgjør normalt spørsmålet om tiltale i saker om militære forbrytelser. Politiet avgjør spørsmålet om tiltale i saker om militære forseelser, og i saker om forbrytelser der politiet uttrykkelig er gitt slik kompetanse. Den praktisk viktigste gruppen forbrytelser begått av militært personell hvor politiet har tiltalekompetanse, er saker om ulovlig fravær.

Generaladvokaten, førstekrigsadvokaten og krigsadvokaten har samme kompetanse til å utferdige forelegg som politiet, og i praksis avgjøres saker om fravær mellom 7 og 12 dager ved forelegg på arrest. Saker om fravær ut over 12 dager medfører i utgangspunktet tiltale som ikke kan tas ut av den militære påtalemyndighet, men må besluttes av politiet. Den militære påtalemyndighet aktorerer imidlertid fraværssakene og andre militære straffesaker for retten.

Generaladvokaten har foreslått at den militære påtalemyndighet får samme kompetanse som politiet til å ta ut tiltale i militære straffesaker. Fraværssakene er - med svært få unntak - kurante og enkle straffesaker. Til tross for dette tar det ofte mer enn to år før sakene blir pådømt i retten.

Spørsmålet har vært sendt på en rask og begrenset høring. Ingen av adressatene hadde innvendinger mot realiteten i forslaget.

Departementet slutter seg til realiteten i generaladvokatens forslag. Den militære og den borgerlige påtalemyndighet får sideordnet kompetanse, på samme måte som i foreleggssakene. Den militære påtalemyndighets tiltalekompetanse likestilles med politimesterens, og ikke med politiets. Dette innebærer en viss utvidelse av gjeldende kompetanse til å utferdige forelegg.

12.2 Komiteens merknader

Komiteen støtter forslaget.