13. Overføring av kompetanse til å bestemme hvem som skal føre aktoratet

13.1 Sammendrag

En statsadvokat skal aktorere alle saker for tingrett og for lagmannsrett hvis strafferammen er mer enn 6 år. Når særlige grunner foreligger, kan riksadvokaten bestemme at slike saker likevel skal aktoreres av en politijurist, en advokat eller en fullmektig ved riksadvokatembetet.

Arbeidsgruppen foreslår å overføre kompetansen til å bestemme hvem som skal føre aktoratet i slike saker fra riksadvokaten til statsadvokaten. Hovedregelen bør fremdeles være at en statsadvokat skal føre de nevnte aktorater, og at det skal "særlige grunner" til for å overlate aktoratet til andre.

De aller fleste høringsinstanser enten støtter forslaget uttrykkelig eller har ikke innvendinger. Enkelte gir likevel uttrykk for bekymring for at ressurssituasjonen hos statsadvokatene kan føre til at det blir oppnevnt for mange "politiaktører".

Departementet fremmer forslag om å endre straffeprosessloven § 76 slik at statsadvokaten får kompetanse til å bestemme at en advokat eller polititjenestemann som tilhører påtalemyndigheten skal aktorere saker med strafferamme over 6 år. Riksadvokaten skal fortsatt bestemme eventuell overdragelse av saken til en fullmektig ved riksadvokatembetet.

13.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til forslaget.