2. Virkeområde og forholdet til anna lovgiving

2.1 Samandrag

Lovforslaget inneholder en definisjon av e-penger og e-pengeforetak, slik at foretak som faller inn under definisjonen, omfattes av lovforslaget. Det er i lovforslaget tatt inn en unntaksbestemmelse for foretak som driver begrenset virksomhet. Når det gjelder forholdet til andre lovregler, er det i lovforslaget tatt med forslag til både tekniske presiseringer og materielle endringer i andre lover.

2.2 Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslag til lov om e-pengeforetak §§ 1-1 første og andre ledd og 5-3.

Komiteen sluttar seg til forslag til lov om e-pengeforetak § 1-2 med unnatak av at ordet "utstederen" i første ledd nr. 2 og 3 vert erstatta med "e-pengeforetaket".

Komiteen viser til brev frå finansministeren til finanskomiteen 6. september 2002 om e-penger kan skrivast ut til ihendehavar, og problem knytta til legitimasjon i denne samanheng. Finansministeren opplyser:

"Finansdepartementet har nedsatt en arbeidsgruppe som skal utarbeide utkast til "Lov om forebyggende tiltak mot hvitvasking av penger og finansiering av terrorisme". Et av spørsmålene gruppen vil vurdere i sitt arbeid, er i hvilken grad og eventuelt på hvilken måte e-pengeforetak skal omfattes av et slikt lovutkast."

Komiteen viser til at rapporten frå arbeidsgruppa vart sendt på høyring 8. oktober 2002, og legg til grunn at Regjeringa vil kome attende til Stortinget med nødvendige forslag.

Komiteen sluttar seg til forslag til lov om e-pengeforetak § 9-3 med unnatak at "§ 6-3" i forslaget til endring av verdipapirhandellova § 2a-1 første ledd nr. 6 vert erstatta med "§ 5-3", jf. brev frå finansministeren til finanskomiteen 6. september 2002.