8. Forlenget funksjonstid for rettsfullmektiger i Trygderetten mv. - trygderettsloven § 3 tredje ledd

8.1 Sammendrag

Ved lov av 13. juni 1997 nr. 59 ble trygderettsloven tilføyd en bestemmelse som etablerte hjemmel for en ny stillingskategori i Trygderetten – rettsfullmektiger. Det stilles de samme formelle krav til å være rettsfullmektig som til å være dommerfullmektig, og tilsettingsprosedyren for dommerfullmektiger ble forutsatt å skulle gjelde tilsvarende gjennom henvisninger til domstolloven § 54 og 55.

Departementet bestemmer hvor mange rettsfullmektiger Trygderetten skal ha. Rettsfullmektigene tilsettes av Trygderettens leder etter delegasjon for en periode på inntil tre år.

Departementet foreslår at trygderettsloven § 3 tredje ledd endres med henblikk på at funksjonstiden for rettsfullmektigene i Trygderetten skal kunne forlenges med inntil 2 år utover den treårsperiode som følger av loven i dag.

På bakgrunn av endringer i domstolloven foreslås at trygderettsloven § 3 tredje ledd suppleres med en direkte bestemmelse om at rettsfullmektiger tilsettes av Trygderettens leder.

Videre foreslås at § 3 tredje ledd første punktum endres slik at Trygderettens leder gis myndighet til å bestemme hvor mange rettsfullmektiger Trygderetten skal ha.

Endringene foreslås å tre i kraft straks.

Endringene har ikke administrative eller økonomiske konsekvenser av budsjettmessig betydning, men forslaget om forlenget funksjonstid for rettsfullmektiger vil kunne bidra til å styrke rettens kapasitet.

8.2 Komiteens merknader

Komiteen finner forslagene hensiktsmessige og slutter seg dermed til endringene.