2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Ranveig Frøiland, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Torstein Rudihagen og Hill-Marta Solberg, frå Høgre, Svein Flåtten, Torbjørn Hansen, Heidi Larssen og Jan Tore Sanner, frå Framstegspartiet, Gjermund Hagesæter, leiaren Siv Jensen og Per Erik Monsen, frå Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, Audun Bjørlo Lysbakken og Heidi Grande Røys, frå Kristeleg Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal, frå Senterpartiet, Morten Lund, frå Venstre, May Britt Vihovde, og frå Kystpartiet, Steinar Bastesen, viser til at Stortinget ved behandling av statsbudsjettet for 2003 har sluttet seg til at tilbudet i Statens varekrigsforsikring i sin nåværende form skal avvikles, men at det fortsatt skal være en statlig varekrigsforsikring som et beredskapssystem.

Komiteen slutter seg til at lov om Statens varekrigsforsikring av 3. desember 1948 blir erstattet av en ny beredskapslov.

Komiteen vil vise til at et utkast til lov har vært ute på vanlig høring, og at det i løpet av komiteens behandling ikke er kommet henvendelser som angår det framlagte lovforslag.

Komiteen har 21. oktober 2003 mottatt brev, med kopi til nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen, fra Norges Rederiforbund, hvor det bes om at behovet for beredskapsordning for skip tilsvarende den som nå er foreslått for varer, blir vurdert. Komiteen antar at Regjeringen om nødvendig vil komme tilbake med en vurdering av dette.

Komiteen har merket seg at det etter statsbudsjettet 2003 er tilbake om lag 160 mill. kroner under ordningen, og at kostnadene ved å etablere det nye beredskapssystemet vil bli dekket av disse midler. Komiteen har videre merket seg at det som del av statsbudsjettet for 2004 skal behandles en fullmakt til at Kongen kan inngå avtaler om forsikringsansvar under beredskapsordningen for varekrigsforsikring.