Ot.prp. nr. 86 (2002-2003) Om lov om endringer i patentloven og planteforedlerloven (gjennomføring av EUs patentdirektiv i norsk rett mv.) - Spørsmål fra Næringskomiteen

1. Det vises til Næringskomiteens brev 17. november 2003, der Justisdepartementet blir bedt om å vurdere om følgende forslag til endring av lovforslaget "kan føre til at ein viskar ut det juridiske skiljet mellom naturleg forekommande biologisk materiale og genmanipulerte organismar":

§ 8 nytt fjerde ledd skal lyde:

For oppfinnelser som gjelder eller anvender biologisk materiale, skal patentkravet bare omfatte det biologiske materialet som er nødvendig for den industrielle anvendelsen som er angitt i søknaden. Patentkravene skal være klare og kortfattede og støttet av beskrivelsen. Det skal fremgå tydelig av patentsøknaden på hvilken måte det biologiske materialet kan utnyttes industrielt.

Nåværende § 8 fjerde til sjette ledd blir femte til sjuende ledd. Forslag til ny § 3 c sløyfes.

2. Bestemmelsen i utkastet til ny § 8 fjerde ledd, jf. Justisdepartementets brev 14. november 2003, kan ikke oppfattes slik at den utvider beskyttelsens omfang når det gjelder naturlig forekommende materiale sammenliknet med det som følger av proposisjonen.

Etter patentdirektivet er det ikke prinsipielt utelukket å få patent knyttet til naturlig forekommende materiale som er identifisert, karakterisert og isolert (renfremstilt) mv. slik at det foreligger i en annen form enn i naturen. De alminnelige vilkårene for patentering må være oppfylt (nyhet, oppfinnelseshøyde og industriell anvendelighet).

Også direktivets bestemmelser om beskyttelsens omfang er i utgangspunktet basert på alminnelig patentrett.

Ut fra dette vil det ikke være noe i veien for å gi en felles bestemmelse om utformingen av patentkrav for oppfinnelser som gjelder biologisk materiale. Det er uansett vanskelig å gi presise føringer i lovteksten om hvordan de alminnelige prinsippene om patentering og beskyttelsens omfang skal praktiseres. Hvis man ønsker en bestemt praksis, må dette presiseres og utdypes i forarbeidene.

Spørsmålet om hvordan patentkravene skal utformes, må ses i sammenheng med hvordan de alminnelige vilkårene for patentering skal praktiseres, særlig kravet om oppfinnelseshøyde. I proposisjonen er det understreket at praksis skal være på linje med de mest restriktive EØS-landene ved søknader om patent på naturlig forekommende materiale, se bl.a. merknadene i proposisjonen til lovforslaget § 1 fjerde ledd. I motivene til en eventuell ny bestemmelse i § 8 fjerde ledd kan det presiseres at en tilsvarende streng praksis skal legges til grunn ved utformingen av patentkrav knyttet til naturlig forekommende materiale. Når oppfinnelsen i første rekke består av å finne frem til en bestemt industriell anvendelse av for eksempel et gen som også forekommer i naturen, bør man være tilbakeholden med å gi produktpatent.

Det vil måtte tas hensyn til slike forarbeidsuttalelser ved anvendelsen av bestemmelsen.