Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eirin Faldet, Trond Giske og Torny Pedersen, fra Høyre, Afshan Rafiq, lederen Sonja Irene Sjøli og Olemic Thommessen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen og Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Eli Sollied Øveraas, viser til brev fra Barne- og familiedepartementet av 28. juni 2004 (vedlegg), der det vises til at det pågår et arbeid i Barne- og familiedepartementet med problemstillingen. Det går blant annet frem av dette brevet at en interdepartemental arbeidsgruppe har kommet med forslag til endringer i barneloven som berører forslaget. Disse endringene har vært ute på høring med frist 2. juli 2004.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil understreke at problemstillingen er komplisert. Det er derfor viktig at den ordinære saksgangen med høringer og vurderinger følges, slik at alle konsekvenser blir kjent. Flertallet vil derfor avvente Regjeringens vurderinger og eventuelle forslag til endringer av barneloven, for å kunne se disse i sammenheng med forslaget i Dokument nr. 8:80 (2003-2004).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til brevet fra Barne– og familiedepartementet av 28. juni 2004, der det vises til at det pågår et arbeid i Barne- og familiedepartementet om problemstillingen og at saken har vært ute på høring med frist 2. juli 2004. Disse medlemmer ønsker å presisere at det er svært viktig at man får fortgang i den saken, slik at vi kan unngå slike opprivende saker i domsapparatet. Disse medlemmer vil understreke at det er først og fremst barnet det dreier seg om. Når den ene av foreldrene dreper den andre, oppleves det helt klart som traumatisk for barnet. Vi kan bare tenke oss hvilken angst og usikkerhet det kan gi barnet at før eller siden skal barnet tilbake til den som drepte den andre omsorgspersonen. Barn har i henhold til FNs barnekonvensjon rett til å vokse opp i trygge omgivelser, og det kan neppe sies om dagens ordning. Forslaget ble fremmet fordi disse medlemmer ønsket at barn skulle slippe å leve med angst og utrygghet, samt å sikre at barnet og andre etterlatte har enkle regler å forholde seg, og slipper en runde i rettsapparatet for å sik­re barnet trygge rammer.

Disse medlemmer er av den oppfatning at det er uheldig å avvente et eventuelt forslag fra Regjeringens side, og fremmer derfor forslag til endring av loven slik at denne kan tre i kraft snarest mulig.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Vedtak til lov

om endringer i lov 8. april 1981 nr. 7 om barn og foreldre (barnelova)

I

I lov 8. april 1981 nr. 7 om barn og foreldre (barnelova) gjøres følgende endringer:

§ 38 nytt tredje ledd skal lyde:

Dersom den eine av foreldra er sikta, tiltalt eller dømt for å ha forvoldt den andres død etter straffeloven § 228, legemsfornærmelse med døden til følge, straffeloven § 229 og § 231, legemsbeskadigelse med døden til følge, eller straffeloven § 233, forsettlig eller overlagt drap, får attlevande som ikkje har del i foreldreansvaret ikkje foreldreansvaret etter annet stykke. Tingretten skal i forbindelse med straffesaken fatte midlertidig vedtak om foreldreansvar etter loven § 63. Attlevande eller andre nærstående, kan reise ny sak om å få foreldreansvar etter § 63, etter at dom i straffesaken er rettskraftig. Dersom ingen reiser ny sak etter loven § 63 innen tre måneder etter at dom i straffesak er rettskraftig, vil tingrettens avgjørelse om foreldreansvar bli å anse som endelig.

Nåværende tredje, fjerde og femte ledd blir fjerde, femte og nytt sjette ledd.

§ 63 nytt tredje ledd skal lyde:

Dersom den som krever foreldreansvaret er siktet, tiltalt eller dømt for å ha forvoldt den andre av foreldrenes død etter straffeloven § 228, legemsfornærmelse med døden til følge, straffeloven § 229 og § 231, legemsbeskadigelse med døden til følge, eller straffeloven § 233, forsettlig eller overlagt drap, skal retten berre gå med på kravet dersom dette utvilsomt er til barnet sitt beste.

Nåværende tredje, fjerde, femte, sjette, syvende og åttende ledd blir fjerde, femte, sjette, syvende, åttende og nytt niende ledd.

II

Denne lov trer i kraft straks."