3. Avvikling av ordningen med et rådgivende utvalg i krigs­pensjoneringssaker - lov av 22. mars 1968 nr. 2 om tillegg til 1) lov om krigspernsjonering for militærpersoner av 13. desember 1946 og 2) lov om krigs­pensjonering av hjemmestyrkepersonell ...

Et rådgivende utvalg i krigspensjoneringssaker har som hovedoppgave å gi Rikstrygdeverket råd i visse typer krigspensjoneringssaker.

Departementets vurdering og forslag

Tallet på nye søknader om krigspensjon er nå meget lavt, og vil fortsette å synke. Årlig vil det dreie seg om fem til ti nye saker, i tillegg til enkelte søknader om gjenopptak eller ny vurdering.

Hovedsakelig gjelder det stønad til medisinsk behandling. Enkelte av disse sakene er av en slik art at de blir forelagt utvalget for vurdering i relasjon til tilleggslovens årsakskriterium. Omtrent alle utgifter til medisinsk behandling dekkes etter denne loven, med mindre det er åpenbart at det ikke kan være sammenheng mellom behandlingen og krigsskaden/krigspåkjenningene. Saker som Rikstrygdeverket selv finner å kunne godta, blir i henhold til lovens § 5 annet ledd ikke forelagt utvalget.

I forarbeidene til tilleggsloven ble det bl.a. anført at praktiseringen av loven ville bli utformet på grunnlag av den kasuistikk som etter hvert ville fremkomme gjennom behandlingen i utvalget. I løpet av de årene utvalget har vært i funksjon, har det således utkrystallisert seg en fast forvaltningspraksis innenfor de aktuelle områdene. Utvalget har for øvrig gradvis delegert deler av sin "myndighet" til Rikstrygdeverket.

Det nåværende utvalget har en fungeringsperiode fram til utgangen av 2005. Medlemmene vil da ha en gjennomsnittsalder på 81 år. Det har vært vanskelig å få oppnevnt nye medlemmer og det antas at problemene med å finne nye medlemmer som både har relevant kompetanse og personlig krigserfaring, etter hvert vil bli ytterligere forsterket.

Våren 2005 bad departementet om merknader til et forslag om å avvikle ordningen med et rådgivende utvalg i krigspensjoneringssaker fra 1. januar 2006. Ingen av høringsinstansene hadde innvendinger til forslaget. Departementet foreslår derfor at bestemmelsene om et rådgivende utvalg i krigspensjoneringssaker oppheves fra 1. januar 2006.

Det vises til lovforslaget, lov 22. mars 1968 nr. 2 om tillegg til krigspensjoneringslovene § 5.

Departementet legger til grunn at Rikstrygdeverket opprettholder sin krigshistoriske, juridiske og medisinske kompetanse innenfor de lovområdene der utvalget har hatt sin rådgivningsfunksjon.

Det foreslås at endringen trer i kraft 1. januar 2006, og at utvalget avvikles fra samme tidspunkt. Avvikling vil innebære en administrativ forenkling og vil ikke ha noen økonomiske konsekvenser av betydning.