4. Skatteavgrensingsregelen og skattefritak for AFP-tillegget for tidlegpensjonistar mellom 62 og 64 år

4.1 Samandrag

I forbindelse med tariffoppgjøret i 1997 ble skattebegrensningsregelen for pensjonister mv. og skattefritaket for AFP-tillegget utvidet til å omfatte også tidligpensjonister mellom 62 og 64 år. Utvidelsen skulle fases ut med virkning fra 1. januar 2007. Reg­lene ble derfor utformet slik at personer som fyller 62 år i 2006, vil være den siste gruppen tidligpensjonister som blir omfattet av skattebegrensningsregelen for pensjonister mv. og skattefritaket for AFP-tillegget fra 62 år.

I forbindelse med årets tariffoppgjør signaliserte Regjeringen i brev av 31. mars 2006 til fellesforbundet at de særskilte skattefordeler som i dag gjelder for tidligpensjonister mellom 62 og 64 år, skal videreføres frem til 1. januar 2010.

Som følge av de signaler som ble gitt ved årets lønnsoppgjør, foreslår departementet at de særskilte skattefordelene for tidligpensjonister mellom 62 og 64 år videreføres til og med 2009.

Det vises til forslag til endring av skatteloven § 5-15 første ledd bokstav a nr. 1 tredje punktum, og § 17-1 første ledd bokstav e første punktum. Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2007.

4.2 Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet og Høgre, sluttar seg til framlegget frå Regjeringa til endring i skattelova § 5-15 første ledd bokstav a nr. 1 tredje punktum og § 17-1 første ledd bokstav e første punktum.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at i den stramme situasjonen på arbeidsmarkedet og med en økende reduksjon i yrkesdeltagelsen av arbeidstakere over 62 år, bør det iverksettes tiltak som kan øke disse aldersgruppers yrkesdeltagelse.

Disse medlemmer vil derfor gå imot Regjeringens forslag om å forlenge særvilkårene for AFP-pensjonister.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at Høyre i budsjettet fremmer flere forslag for å få folk til å stå lenger i jobb, bl.a. innstramminger i AFP-ordningen.