10. Beregning av fri egenkapital ved avvikling av kreditt mv.

10.1 Samandrag

Aksjeloven og allmennaksjeloven oppstiller materielle vilkår for utdeling av utbytte. Utgangspunktet er at selskapet kan dele ut som utbytte "årsresultat etter det godkjente resultatregnskapet for siste regnskapsår og annen egenkapital" etter fradrag for nærmere angitt poster. Selskapet kan likevel ikke utdele utbytte dersom egenkapitalen er mindre enn 10 pst. av balansesummen, uten å følge en fremgangsmåte for nedsetting av aksjekapitalen. I § 8-1 tredje ledd er det gitt en definisjon av fri egenkapital, som knytter seg til de beregninger som skal foretas etter første og annet ledd. Definisjonen av fri egenkapital i § 8-1 har betydning også for andre disposisjoner som bare kan foretas innenfor rammen av fri egenkapital, jf. blant annet reglene om kreditt og sikkerhetsstillelse til fordel for aksjeeiere mv., om konsernbidrag, om gaver, om erverv av og pant i egne aksjer, og om kapitalnedsetting.

Departementet foreslo i høringsbrevet en endring i form av et nytt femte ledd i aksjeloven og allmennaksjeloven § 8-1. Forslaget gjaldt beregningen av fri egenkapital i tilfeller hvor et aksjonærlån tilbakebetales ved at det foretas en avregning i utbyttet, og gikk ut på at lånebeløpet ikke kommer til fradrag ved beregningen av den frie egenkapitalen i den grad dette tilbakebetales ved en slik avregning. Bakgrunnen for forslaget i høringsbrevet var særlig at departementet mottok innspill om at reglene om beregning av fri egenkapital medfører ulempe for adgangen til å gjøre opp et aksjonærlån med utbytte fra selskapet.

Departementet foreslår å følge opp forslaget i høringsbrevet om adgang til å gjøre opp et aksjonærlån med utbytte fra selskapet. En slik regel innebærer at lånet gjøres om til utbytte. Departementet legger til grunn at en slik regel vil dekke et praktisk behov. Høringen må anses å gi betydelig støtte til en slik regel, selv om enkelte høringsinstanser mener den ikke går langt nok.

10.2 Merknader frå komiteen

Komiteen støttar departementet sitt syn og går ikkje inn for ein generell regel om at sal av eller avvikling av pant i eigne aksjar eller nedbetaling av lån eller avvikling av garantigjeving etter §§ 8-7 flg., aukar den frie eigenkapitalen for inneverande rekneskapsår. Komiteen støttar også framlegget om åtgang til å gjera opp eit aksjonærlån etter same paragraf med utbytte frå selskapet. Komiteen har ingen ytterligare merknader.