Vedlegg 4: Brev fra fiskeri- og kystdepartementet v/statsråden til næringskomiteen, datert 28. november 2006

Ot.prp. nr 98 2005 - 2006 Fiskeri- og kystdepartementet vedr havnestatskontroll mv. Tilleggsspørsmål

Det vises til brev fra Næringskomiteen datert 24. november 2006.

Norge har ikke mottatt informasjon fra EU-kommisjonen eller EU-medlemsland som tilsier at enkelte medlemsland skal ha foretatt noen offisiell reservasjon mot MoU’en som ble undertegnet av Norge og EU-kommisjonen 4. oktober i år.

Når det gjelder kontrollarbeid pågår det til enhver tid et omfattende arbeid mot overfiske med kontrollinnsats fra blant annet fiskeridirektoratet, kystvakten, og politi- og påtalemyndigheter som det vil føre for langt å gi noen fullstendig oversikt over her. I store trekk er også hovedlinjene fra tidligere regjerings generelle kontrollpolitikk videreført.

For en oversikt over de mest aktuelle nyere pågående arbeidene mot overfiske viser jeg til Fiskeri- og kystdepartementets budsjettproposisjon for 2007, der det er gitt en oversikt over en rekke viktige tiltak det skal arbeides med i årene fremover. Listen er vedlagt på ny for enkelhets skyld.

Forslagene som fremmes i Ot.prp. nr. 98 er ikke ment å være noen uttømmende gjennomgang av alle aktuelle hjemler mot IUU-fiske. En bredere behandling av kontrollhjemlene vil bli foretatt i forbindelse med arbeidet med ny havressurslov.

Regjeringen anser imidlertid på grunnlag av Norges folkerettslige forpliktelser, samt at problemet med utstrakt fiske ut over anbefalte kvoter på torsk i Barentshavet er så akutt og så omfattende, at innføring av bestemmelser som foreslått ikke kan utstå til behandlingen av ny havressurslov. Det er derfor valgt å fremme en separat proposisjon om dette.