Vedlegg 13: Brev fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe v/PerRune Henriksen til Arbeids- og inkluderingsdepartementet v/statsråden,datert 24. mai 2007

Endring av lovtekst i allmenngjøringslovens § 8 jmf Ot.prp. 56 (2006-2007).

Lovteknisk bistand

I Ot.prp 56 (2006-2007)_ Om lov om endringer i arbeidsmiljøloven og almenngjøringsloven (innleie, påseplikt for oppdragsgiver og innsynsrett for tillitsvalgte m.m) fremmes forslag om en lovfestet rett til innsyn for lokale tillitsvalgte i lønns- og arbeidsvilkår som følger av allmenngjøringsforskrifter.

Under høringen i Stortinget 15. mai ble det fra LO/Fellesforbundet uttrykt en bekymring for at lovens tekst med hensyn til taushetsplikt vil avskjære tillitsvalgte fra å bruke rådgivere i vurderingen av om en arbeidsavtale er i samsvar med allmenngjort tariffavtale eller ikke. Det er min oppfatning at det skal være anledning for lokale tillitsvalgte å bruke rådgivere til for eksempel oversettelse av utenlandske arbeidsavtaler. I noen tilfeller vil det også være behov for kvalifisert bistand i vurderingen av om en arbeidsavtale er i samsvar med allmenngjort tariffavtale eller ikke.

På denne bakgrunn vil jeg gjerne ha Statsrådens vurdering av følgende endring i proposisjonens forslag til lovtekst:

§ 8 nytt femte til syvende ledd skal lyde:

Enhver som er underlagt tilsyn etter første ledd, skal når oppdragsgivers tillitsvalgte krever det og uten hinder av taushetsplikt, fremlegge opplysninger om lønns- og arbeidsvilkår for arbeidstakere i virksomheter som utfører arbeid som er omfattet av vedtak om allmenngjøring etter § 3. Innsyn kan kreves av tillitsvalgte som representerer den organisasjonen som er part i den allmenngjorte tariffavtalen.

Den tillitsvalgte har taushetsplikt om opplysningene som vedkommende får etter femte ledd. Taushetsplikten gjelder ikke overfor tilsynsmyndighetene, jf. første og fjerde ledd. Tillitsvalgte kan bare benytte innsynsretten til å undersøke om vedtak om allmenngjøring, jf. § 3, etterleves.

Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om innsynsretten, taushetsplikten og eventuell bruk av rådgivere.

Av hensyn til fremdriften i komiteens behandling av saken ber jeg om rask tilbakemelding.