1.1 Sammendrag

I proposisjonen inngår:

  • Forslag til regler for anvendelse av skjermingsmetoden for deltakere i deltakerlignede selskaper i utenlandsforhold.

  • Forslag til innføring av overgangsregel for personlige aksjonærer i selskap som var morselskap i et RISK-konsern i 2003.

  • Forslag til forskriftshjemmel om at selskap innenfor rederiskatteordningen kan drive strategisk og kommersiell ledelse og daglig teknisk drift og vedlikehold overfor fartøy i konsernforbundne selskap utenfor rederiskatteordningen.

  • Forslag til innføring av obligatorisk fritak for eiendomsskatt for ikke utbygde deler av Finnmarkseiendommens grunn.

  • Forslag til endring av nedre grense for fastsetting av grunninntekt i vannkraftverk.

  • Forslag til endringer i reglene om rapportering av utenlandske oppdragstakere og arbeidstakere tilknyttet oppdrag til skattemyndighetene.

  • Forslag til endringer i skatte-, toll- og avgiftsmyndighetenes taushetspliktbestemmelser.

  • Forslag til presiseringer i overgangsreglene til endringene i rederiskatteordningen slik at ordningen med fond for miljøtiltak mv. klarere skal fremstå som et betinget skattefritak.

  • Forslag til opprettinger i lovtekst.

1.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Marianne Aasen Agdestein, Alf E. Jakobsen, Rolf Terje Klungland, Torgeir Micaelsen, lederen Reidar Sandal og Eirin Kristin Sund, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Linda C. Hofstad Helleland og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, viser til at Regjeringens vurderinger og forslag er nærmere omtalt nedenfor i denne innstillingen og i Ot.prp. nr. 31 (2007-2008) Om endringer i skatte- og avgiftslovgivningen mv.

Komiteen viser til rettebrev fra finansministeren 27. februar 2008, som er vedlagt innstillingen.

Komiteen viser videre til at det generelt bare er sammendrag av Regjeringens vurderinger og forslag som er gjengitt nedenfor under de enkelte punkt. Bakgrunnen for lovforslagene, gjeldende norsk rett, utenlandsk rett, høringsnotater, høringsuttalelser mv. knyttet til de enkelte vurderinger og forslag, er redegjort nærmere for i nevnte odelstingsproposisjon.

Komiteen viser for øvrig til sine merknader nedenfor under de enkelte punkt.