5. Utdanningsområdet – forslag til lovendringer

5.1 Sammendrag

Drifts- og finansieringsansvaret for fagskolene foreslås overført til fylkeskommunene. Dette er i samsvar med det som ble varslet i St.meld. nr. 12 (2006–2007). Fylkeskommunene skal sørge for at det eksisterer et fagskoletilbud i fylket som ivaretar lokale, regionale og nasjonale kompetansebehov. Fylkeskommunene får også en rolle i å veilede om og medvirke til kvalitetsutvikling på grunnskolenivå. Dette forventes å gi god sammenheng mellom grunnskolen og videregående opplæring. I forhold til høyere utdanning vil fylkeskommunene få anledning til å utnevne to av de eksterne styremedlemmene til statlige høyskoler. Dette forankres i en tilføyelse i universitets- og høyskoleloven.

5.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, viser til Innst. S. nr. 166 (2006–2007) der flertallet uttalte:

"Flertallet mener at fagskoler er et viktig utdanningstilbud, særlig for personer med fagbrev. Flertallet viser til at tekniske fagskoler er statlig finansiert. Fagskoler innefor helse- og omsorgsfag får noe statlig finansiering gjennom Helse- og omsorgsdepartementet. Flertallet peker på at det er en betydelig kjønnsdimensjon i hvilke fagskoletilbud som får statlig finansiering og hvilke som ikke får.

Flertallet viser til at Regjeringen foreslår å overføre ansvar for drift og finansiering av fagskoleutdanningen til regionene. Flertallet er enig i dette og legger til grunn at finansieringen av fagskolene må gjennomgås i forbindelse med en slik overføring.

Flertallet er enig i at regionene vil ha god mulighet til å prioritere og tilpasse yrkesrettede utdanning til regionalt arbeidsliv og se dette i sammenheng med utdanningsprogrammene i videregående skole."

Flertallet mener det er viktig at statlige ressurser blir overført til fylkeskommunene på en mest mulig rettferdig måte i forbindelse med overføringen av drifts- og finansieringsansvaret for fagskolene. Det må videre vurderes en oppgjørsordning mellom fylkeskommunene for å sikre studentene frie valgmuligheter i utdanningstilbud over fylkesgrensene.

Flertallet ber om at det på sikt vurderes om også gratisprinsippet bør lovfestes for utdanninger på fagskolenivå.

For øvrig støtter flertallet Regjeringens vurderinger og forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre er uenige i forslaget til ny § 13-3c i lov om grunnskolen og den videregående opplæring, og vil stemme imot forslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet påpeker at svært mange fagskoletilbud gis i dag i privat regi, og det er ingen grunn til at de skal være i offentlig regi. De finansieres heller ikke i dag enhetlig, og med en fremtidig ordning på plass blir det likegyldig om fagskolen er offentlig eller privat. Da vil skolegangen der bli finansiert uansett. Et finansieringssystem kan administreres på samme måte som det som i dag gjelder for de tekniske fagskolene som finansieres over statsbudsjettet.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til forslaget om at Sametinget skal oppnevne to eksterne styremedlemmer til Samisk høgskole. Disse medlemmer mener oppnevningen bør foretas av Samisk parlamentarisk råd (SPR). Disse medlemmer mener dette vil være mer i tråd med ivaretakelse av det allsamiske perspektivet også på styrenivå. I og med at Nordisk ministerråd delfinansierer forskningen ved Samisk høgskole, fordi samisk forskning og utdanning er grenseoverskridende, og som følge av samorganiseringen av Samisk høgskole og Nordisk Samisk Institutt, burde Ministerrådet også gis forslagsrett til minst ett styremedlem. Disse medlemmer er for øvrig blitt gjort kjent med at Samisk høgskole ikke er kontaktet for uttalelse i denne saken, og mener en slik prosess er uheldig.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"Samisk parlamentarisk råd oppnevner på fritt grunnlag to eksterne styremedlemmer og personlige varamedlemmer for disse ved Samisk høgskole."

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at det i St.meld. nr. 12 (2006–2007) ble foreslått å gi regionen ansvar for å informere og veilede lokale skoleeiere om den nasjonale utdanningspolitikken. Disse medlemmer er glad for at Regjeringen har snudd i dette spørsmålet og at denne oppgaven fortsatt skal ligge hos fylkesmannen.

Disse medlemmer vil videre understreke viktigheten av at det etableres et finansieringssystem for fagskoleutdanning, slik Stortinget tidligere har bedt om. Disse medlemmer viser til at Forum for fagskoler og Norske Fag- og Friskolers landsforbund har oversendt en skisse til finansieringsløsning til Kunnskapsdepartementet.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem en egen sak med avklaring av finansieringsordningen for all godkjent fagskoleutdanning."