10. Fradrag for pengegaver til frivillige organisasjoner

10.1 Sammendrag

Ein skattytar kan på nærmare vilkår innan visse beløpsgrenser få frådrag for pengegåve til frivillige organisasjonar, jf. skattelova § 6-50.

Det er ikkje ønskeleg at denne ordninga tilgodeser organisasjonar som aktivt støtter eller medverkar til visse handlingar som er eller kan være i strid med folkeretten, eventuelt i strid med liknande etiske normer. Finansdepartementet vil derfor, i samråd med Utenriksdepartementet, vurdere om det kan innførast ein mekanisme som kan luke ut slike organisasjonar frå ordninga i skattelova § 6-50.

10.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at det synes svært uklart hvordan Regjeringens skisserte utelukkelse av organisasjoner fra skattefradragsordningen skal foregå og hvilke kriterier man har tenkt å legge til grunn for utelukkelse. Begrep som "lignende etiske normer" som er benyttet i proposisjonen tilsier at dette kan bli skjønnsmessig og svært omtrentlig.

Disse medlemmer viser til at dette er en ordning som har fungert godt og gitt mange organisasjoner sårt tiltrengte ekstrainntekter og vil derfor understreke at endringer i regelverket som kan medføre utestengning av organisasjoner fra ordningen må undergis grundig behandling. Disse medlemmer forutsetter at slike endringer først gjennomføres etter brede høringsrunder med de frivillige organisasjoner.