5. Oljedirektoratets årsberetning for 1991 og 1992

Departementet viser i meldingen til at det er besluttet å utarbeide en noe bredere oljepolitisk stortingsmelding enn den årlige meldingen om statens samlede engasjement i petroleumsvirksomheten, og at en slik melding skal legges fram et par ganger i hver valgperiode (jf. St.meld. nr. 21 (1991-1992) - Om statens samlede engasjement i petroleumsvirksomheten i 1992). Departementet har videre funnet det hensiktsmessig at Oljedirektoratets årlige beretninger for fremtiden også inngår i denne meldingen, og det vises til at selve årsberetningen følger som utrykt vedlegg til meldingen.

       Oljedirektoratet anslo ved utgangen av 1991 de totale oppdagede ressurser i Nordsjøen til om lag 4,6 mrd. t.o.e. I tillegg kommer oppdagede ressurser i Midt-Norge og i Barentshavet med ca 0,8 mrd. t.o.e. Oppdagede ressurser fordeler seg med om lag 40 % olje og 60 % gass. Videre vises det til at ved utgangen av 1991 var det produsert i overkant av 1 mrd. t.o.e, og vel 60 % av denne produksjonen var olje. Samlet produksjon ved utgangen av året utgjorde i overkant av 18 % av de totale oppdagede petroleumsressurser. For olje var imidlertid dette forholdstallet om lag 30 %, noe som må ses i sammenheng med at det produseres langt mer olje i forhold til ressursgrunnlaget enn hva som er tilfelle for gass.

       Det vises også til at 1991 ble et rekordår hva angår boreaktivitet på norsk kontinentalsokkel. Totalt ble det foretatt 111 boringer, hvorav 47 var leteboringer. Den omfattende letevirksomheten resulterte i 11 nye funn, 10 funn i Nordsjøen og ett utenfor Midt-Norge. Den høye funnfrekvensen medvirker til at norsk kontinentalsokkel vurderes av Oljedirektoratet som blant de mest attraktive leteområder i verden.

       Ved utgangen av 1992 var Oljedirektoratets anslag for oppdagede ressurser om lag 4,7 mrd. t.o.e i Nordsjøen og ca 0,9 mrd. t.o.e nord for Stad. Oppdagede ressurser fordeler seg med om lag 44 % olje og 56 % gass.

       Den totale petroleumsproduksjonen utgjorde ved utgangen av 1992 om lag 20 % av totale oppdagede ressurser. Total oljeproduksjon var 31 % av oppdagede oljeressurser, og Oljedirektoratets anslag viser at vi har oppdagede ressurser til 20 års oljeproduksjon og 115 år med gassproduksjon med det nåværende uttak av petroleum.

       Når det gjelder sikkerhet og arbeidsmiljø viser departementet til at arbeidsmiljøloven fra 1. januar 1993 er gjort gjeldende for flyttbare innretninger i petroleumsvirksomheten, samt for bemannede undervannsoperasjoner utført fra fartøy eller innretning, og at tilsynsmyndigheten er tillagt Oljedirektoratet. Det er i meldingen tatt med en oversikt over hva som er gjort mht. sikkerhet og arbeidsmiljø, som omfatter:

- Regelverk
- tilsyn
- personskader
- gasslekkasjer
- internasjonalt samarbeid
- forvaltningsansvaret for arbeidsmiljø og sikkerhet.

       I denne sammenheng vises det også til St.meld. nr. 51 (1992-1993) - Om sikkerhet og arbeidsmiljø på norsk kontinentalsokkel.