6. IMFs organisering og ledelse

6.1 Sammendrag

       Det er under pkt. 6.1 i meldingen redegjort for IMF-relaterte organer og norsk deltakelse, under pkt. 6.2 for inerimskomiteen, under pkt. 6.3 for utviklingskomiteen og under pkt. 6.4 for administrative saker.

6.1.1 IMFs samarbeid med andre internasjonale institusjoner

       I en situasjon der en rekke internasjonale organisasjoner på ulike måter bistår og rådgir de ulike land, er det viktig at ressursene utnyttes optimalt. Organisasjonene søker derfor å koordinere sine engasjementer for å sikre innbyrdes konsistens i sine anbefalinger, samt sikre at de finansielle ressurser settes inn på måter som samlet sett ventes å gi de beste resultatene. IMF gjennomfører sitt arbeid i nært samarbeid med andre internasjonale og regionale institusjoner, bl.a. Verdensbanken, OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development), EBRD (European Bank for Reconstruction and Development), BIS (Bank for International Settlement) og WTO (World Trade Organisation). IMF fungerer i tillegg som sekretariat for G-7.

       IMF samarbeider spesielt nært med Verdensbanken i saker som gjelder utviklingslandene og de tidligere sentralstyrte økonomiene. Ansvarsfordelingen mellom IMF og Verdensbanken ble formalisert i 1989. Valutafondet har hovedansvaret for utformingen av makropolitikken og oppbyggingen av et institusjonelt apparat som er nødvendig for gjennomføringen av den økonomiske politikken. Verdensbanken har hovedansvaret for gjennomføringen av strukturelle reformer og ressursallokeringen mellom privat og offentlig sektor. Verdensbanken har ellers ansvar for finansiering av hele spekteret av utviklingstiltak, som for eksempel industrireising, energiforsyning, utvikling av menneskelige ressurser og oppbygging av sosiale sikkerhetsnett. I 1992 ble det vedtatt å styrke dette samarbeidet ytterligere for å løse oppgavene i de tidligere sentralstyrte land best mulig. Det ble også formalisert et samarbeid om å koordinere virksomheten med andre internasjonale organisasjoner. Videre deltar representanter for IMF og Verdensbanken i hverandres styremøter og det foregår en jevnlig utveksling av informasjon og dokumenter mellom disse institusjonene.

       IMF gjennomfører sitt arbeid i de tidligere sentralstyrte landene i nært samarbeid med i første rekke Verdensbanken, men også med OECD og EBRD, og deltar på møter der industrilandene koordinerer sin finansielle bistand.

       For å kunne yte effektiv og rask teknisk assistanse til de tidligere sentralstyrte land, har IMF i samarbeid med Verdensbanken, BIS, Europakommisjonen, EBRD og OECD etablert et regionalt opplæringsinstitutt i Wien. Dette er et viktig tillegg til opplæringen som gis direkte av organisasjonene, blant annet ved IMFs opplæringsinstitutt i Washington og i forbindelse med ulike stabsbesøk i Øst-Europa og det tidligere Sovjet. Wien-instituttet startet opp høsten 1992. Instituttet er finansiert av de seks internasjonale institusjonene og av bilaterale bidrag. Norge bidro med 425.000 kroner i 1993 og 439.000 kroner i 1994 over UDs budsjett.

       Det arbeides for tiden med å formalisere et samarbeid mellom IMF og den nye handelsorganisasjonen WTO (World Trade Organization). Arbeidsdelingen mellom organisasjonene, herunder Interimkomiteens rolle, ble drøftet i tilknytning til årsmøtet høsten 1994. Det var der enighet om at toppsjefene i Verdensbanken og WTO i fremtiden gjensidig skulle inviteres til å delta på møter. ILO (International Labour Organization) skal også bli invitert til å delta på disse møtene når det er saker som gjelder arbeidsmarkedsspørsmål. Det var videre enighet om at Interimkomiteen ikke skulle tjene som en paraply-organisasjon over de andre multilaterale organisasjonene, men at komiteen og Fondet sammen skal ha et viktig overvåkingsansvar på det makroøkonomiske området. Interimkomiteen vil dermed få en sentral rolle også på det handelspolitiske felt og i utviklingsprosessen for de tidligere sentralstyrte økonomiene og i utviklingslandene.

       For å kunne opprettholde kontakten med andre viktige institusjoner har IMF opprettet kontorer i New York (FN), i Paris (BIS, EU-kommisjonen og OECD) og i Genève (GATT, UNCTAD (UN Conference og Trade and Development), UNCED (UN Conference on Environment), UNCED (UN Conference on Environment and Development), samt andre viktige institusjoner som er lokalisert i Genève. Videre deltar IMFs stab i møter og seminarer i regionale økonomiske og finansielle institusjoner i Afrika, Asia, Stillehavsområdene, Latin-Amerika og i Midt-Østen. I tillegg deltar representanter fra IMF i møter i de regionale utviklingsbankene.

6.2 Komiteens merknader

       Komiteen viser til merknader under pkt. 1.2, 2.2 og 4.2.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre og representanten Stephen Bråthen, vil for øvrig påpeke betydningen av at et internasjonalt samarbeid med bred deltakelse fra alle internasjonale og regionale organisasjoner videreutvikles for å nå de målsettinger som bl.a. IMF har.

       Det er avgjørende at Norge deltar aktivt i dette arbeidet gjennom de medlemskap vi har i disse organisasjonene.