2. Komiteens generelle merknader

      Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Dagny Gärtner Hovig, Tom Thoresen og Rita Tveiten, fra Senterpartiet, Edvard Grimstad og Marit Tingelstad, fra Høyre, Jan P. Syse og Petter Thomassen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjellbjørg Lunde, fra Kristelig Folkeparti, Dag Jostein Fjærvoll og fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, er tilfreds med at Riksrevisjonen gjennom Dok.nr.3:01 (1995-1996) fortsetter praksisen med å redegjøre for status over desisjonene til antegnelsene til statsregnskapene. Denne gang omfatter dokumentet perioden 1988-1993. Til sammen er det medtatt 121 saker, hvorav 23 saker fortsatt står « til observasjon », mens 98 saker anses som avsluttet.

       Til sammenligning omfattet forrige tilsvarende dokument (Dok.nr.3:05 (1994-1995)) 145 saker, hvorav 77 saker fortsatt sto « til observasjon », mens 68 saker ble ansett som avsluttet. Andelen avsluttede saker synes etter dette å ha økt betraktelig selv om antallet avsluttede saker ikke direkte kan sammenlignes i de to dokumentene.

       Så vidt komiteen kan bedømme har økningen i antall avsluttede saker sammenheng dels med at de problemer som er påpekt av Riksrevisjonen er søkt løst gjennom relevante tiltak, og dels har det sammenheng med at Riksrevisjonen har henvist en rekke saker som det nå ikke er reell grunn til å avslutte, til den løpende revisjon.

       I Dok.nr.3:01 (1995-1996) heter det således om dette bl.a.:

       « Dersom en sak som tidligere er desidert « Til observasjon » blir tatt opp på ny i antegnelsene til statsregnskapet 1994, er den tidligere saken tatt med under avsluttede saker. »

       Komiteen har ikke spesielle bemerkninger til at Riksrevisjonen forholder seg slik i Dok.nr.3:01, men dette innebærer at Stortinget ved lesning av Dok.nr.3:01 ikke får oversikt over alle sakenes reelle status. Det burde derfor i tilfeller som det refereres til i foran nevnte sitat, etter komiteens oppfatning vært gitt opplysning i hver sak om i hvilket dokument saken kommer igjen og med hvilken konklusjon.

       Komiteen ber Riksrevisjonen vurdere en slik fremgangsmåte. Dette vil ikke bare lette oversikten over sakene, men det vil også kunne forhindre at Stortinget dobbeltbehandler sakene med korte mellomrom.

       Komiteen registrerer at de fleste sakene som fortsatt står « til observasjon » i Dok.nr.3:01 finnes under Finansdepartementet, Landbruksdepartementet og Samferdselsdepartementet. Flere av disse sakene er flere år gamle, og det er etter komiteens oppfatning viktig at det nå settes trykk på for å bringe dem til akseptable løsninger snarest mulig.

       Etter komiteens oppfatning forvalter staten så store verdier at det kan oppnås meget betydelige resultater gjennom hurtigere og bedre oppfølgning av Riksrevisjonens anbefalinger. Komiteen vil følge denne delen av kontrollarbeidet nøye i tiden fremover.

       Komiteen vil i de følgende kapitler kommentere enkelte av sakene vedrørende de ulike departementer som er omhandlet i Dok.nr.3:01 (1995-1996). Når det gjelder de øvrige sakene i Dok.nr.3:01, slutter komiteen seg uten ytterligere bemerkninger til Riksrevisjonens vurderinger og konklusjoner.